В кухнята с Ива и Велислава Костадинови
Велислава Костадинова е родена на 14.04.1996 г. в гр. София. Завършва 32-ро СОУ „Св. Климент Охридски”. Продължава образованието си в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, в класа на професор Стефан Данаилов, със специалност актьорство за драматичен театър. Кандидатства през 2015 г. и бива приета още от първия път, като преди това не се е занимавала професионално с актьорство. Насочват я нейните близки, които ясно виждат артистичния й талант. Първият филм, в който заема участие като актриса, е „XII a”.
Двете прекрасни момичета са запазили традициите в семейството и за разлика от повечето си връстници, те могат и обичат да готвят. Ето част от любимите им изкушения.
Питка
Продукти:1 кг брашно;
500 мл прясно мляко;
2 ч.л. сол;
2 ч.л. захар;
2 с. л. олио
2 бр. яйца;
половин кубче мая (сусам за поръсване)
Приготвяне:
В дълбока купа пресявате брашното, прибавят се солта, захарта, олиото, яйцата и прясното мляко, което трябва да е леко затоплено.
С малко от млякото се разбива маята. Миксерът се слага в средата на масата и 2-3 минути се задържа така. След тези 2-3 минути започвате да въртите миксера и така, докато не се смеси всичко.
Тестото се намазва с малко олио и купата се покрива с фолио. Престоява около 30-40 минути на топло.
След това на намазан плод се поставя тестото, като се оформя в правоъгълник. Намазва се с маргарин и се навива на руло. Нарязва се на равни части. Тези части се нареждат в намазнена тава, поръсена с брашно. Втасва още 30-40 минути.
Питката се намазва с 1 жълтък и няколко капки вода и се поръсва със сусам.
Пече се в загрята фурна общо 30 минути, като първите 5-10 минути е на 250 градуса, а след това на 180.
Пилешко по сръбски
Продукти:200 г брашно;
2 яйца;
150 мл мляко;
150 мл вода;
5 пилешки филета
олио;
сол;
пипер;
вегета (ако искате)
Приготвяне:
Месото се нарязва и се посолява и овкусява с подправките. Слага се олио в тавата и се загрява.
Отделно се разбиват яйцата, като им се прибавя сол. Добавят се мляко, вода и брашно и всичко се разбива до получаване на еднородна смес. Изсипва се в тавата с вече загрято олио и се нареждат филетата. Пече се 20 минути на 220 градуса.
Прави се заливка от 200 мл мляко, 300 мл сметана за готвене, сол, след което се полива и се пече.
Чийзкейк
Продукти и приготвяне:Две кутии бисквити с масло се смилат в чопър, като към тях се прибавя масло (един пакет 125 г). Бисквитите и маслото се изсипват в тава (25-30 см) и се разбъркват хубаво. С лъжица се тупкат, за да се получи блат.
1 бр. маскарпоне (250 г), 1 бр. малка и 1 бр. голяма заквасена сметана, 1 чаена чаша пудра захар и ванилия се разбъркват с миксер за кратко време. С този крем се маже готовият блат.
В затоплен тиган се слагат 500 г ягоди и 5-6 супени лъжици захар. Вари се 5 минути. Към плодовете се прибавя 1 супена лъжица нишесте, една супена лъжица вода. Тиганът се маха от котлона, хубаво се разбърква и отново се връща на котлона за 2-3 минути, като се бърка непрекъснато. Оставя се да изстине хубаво, след което се намазва върху крема.
Оставя се около 12 часа в хладилника, за да стегне.
Крем-кекс
Продукти:За тестото – 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, бакпулвер
За крема – масло 125 г, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 6 с.л. какао
Приготвяне:
Маслото се затопля и се прибавят захарта, какаото и млякото. Разбърква се, докато се разтопи захарта и сместа стане еднородна. От сместа се отделя една чаена чаша за намазване.
Яйцата се разбъркват със захарта до побеляване, добавя се останалата част от крема, добавя се брашното, смесено с бакпулвер. Пече се в тава, намазана с олио и брашно, в умерена фурна 25-30 мин. След като изстине, се намазва с останалата част от крема.
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ
Последвайте ни
0 Коментара: