Катето Евро е една от най-колоритните родни актриси. Закачливият характер и усмивката спокойно могат да се нарекат нейна запазена марка, но най-изкушаващ при нея се оказва кулинарният майсторлък. Катето Евро е ненадмината в кухнята, където твори чудни домашни гозби. Има издадена и книга с рецепти. Катето Евро започва кариера като една от най-търсените манекенки, но още с първата си поява на голям екран – като Рени от „Оркестър без име”, тя бързо става една от най-обичаните наши актриси, както и сред първите секссимволи на родното кино. Синът й Александър Кадиев успешно върви по нейните стъпки и в театъра, и в киното, успоредно с ангажимента си на тв водещ в bTV. Миналата година Катето Евро отпразнува своя 60-и юбилей, но както признават и приятелите й – енергията блика от нея, „тя е все същата прекрасна фурия”.


Патладжани с доматен сос и моцарела

 
Необходими продукти:

3 средно големи патладжана
5-6 узрели домата
5-6 скилидки чесън
Зехтин
Сол
Захар
Черен пипер
Магданоз
300 г кашкавал или моцарела
 
Нарязвате патладжаните на кръгове, накисвате ги в подсолена вода и ги оставяте така за 15 минути. По ваше желание можете да ги запържите за няколко минути в олио или да ги запечете във фурната с малко зехтин.
Настъргвате доматите и ги сварявате, докато водата се изпари, а след това добавяте чесън в соса, както и ситно нарязания магданоз. Накрая подправяте със сол, малко захар и черен пипер.
Подреждате половината резени патладжан в тавичка, заливате с част от соса и настъргвате моцарела или кашкавал. Отново слагате ред патладжан, сос и завършвате с моцарела или кашкавал.
Печете 30 минути на 200 градуса.

 
 

Ориз с месо по дядова рецепта

 
Необходими продукти:
500 г свинско месо от контра филе
300 г ориз
1 голяма глава лук, може и пресен
600 мл. зеленчуков или пилешки бульон
Масло
Зехтин
Сол
Черен пипер
Магданоз
 
Нарязвате месото и го накисвате в марината от горчица, зехтин, сол, пипер, соев сос и една лъжица мед. Добре е да престои повече – колкото повече, толкова по-добре. След което задушавате ситно нарязания лук с масло и зехтин. Добавяте ориза и леко го кавардисвате. Накрая прибавете бульона, месото и сложете в тавичка.
Ястието се пече, докато оризът поеме водата, а месото омекне.
Не забравяйте на финала да поръсите обилно с магданоз.

 
 

Сладкиш „Чорлавата Кейт

Необходими продукти:
150 г масло
100 г захар
3 яйца
200 г брашно
3 супени лъжици какао на прах
2 шепи лешници
Карамел, който си направете сами
100 г натурален шоколад
 
Разбърквате маслото със захарта, яйцата и шоколада, който предварително сте разтопили на водна баня. Прибавяте брашното и какаото и разделяте сместа на две. След това сложете едната половина в съд за печене. Върху нея поръсете целите лешници и залейте с карамела, който също предварително сте приготвили в домашни условия. Правите същото и с втората част от сместа. Печете и хапвате с удоволствие!

 
 

Палачинки с маскарпоне

 
Необходими продукти:
За палачинковото тесто:
2 яйца
120 г брашно
250 мл. прясно мляко (или 50/50 мляко-вода)
1 ванилия
10 г разтопено масло
1 щипка сол
Зехтин за подмазване на тигана
За плънката:
200 г маскарпоне
3 с. л. пудра захар
Настъргана кора от лимон (по желание)
За соса:
Пресни ягоди или други плодове според сезона
1 ч. ч. кристална захар
 
Измитите и почистени ягоди се поставят в малка тенджерка и върху тях се изсипва захарта. Оставят се за няколко часа в хладилника, докато захарта попие.

За палачинките:
Яйцата се разбиват хубаво. Брашното се изсипва в дълбока купа заедно със солта и ванилията, прибавят се разбитите яйца и се бърка. Постепенно се прибавя млякото/водата, така че да се получи хомогенна рядка смес. Накрая се прибавя разтопеното масло и се смесва добре. На нагрят тиган на висока температура се загрява широк плитък тиган. С помощта на салфетка се подмазва леко преди всяка палачинка. От сместа се загребва с малък черпак и се разстила в тигана, така че да покрие изцяло дъното - количеството зависи от това дали предпочитате тънки или по-дебели палачинки. Всяка палачинка се запича за кратко от двете страни.
Палачинките се оставят да поизстинат, след в средата на всяка се поставя голяма супена лъжица маскарпоне, добре разбито с пудрата захар, и се завиват. Ягодите със захарта се поставят на котлона да кипнат и леко да се посгъсти получилият се сос. Палачинките се заливат с горещия сос с ягоди.
  
Подготви Анелия ПОПОВА