В кухнята с Теди Еротеева
Пълнена тиква
Продукти:Една тиква 2-3 кг.
800 г. свинско месо
300 г гъби
стрък праз
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
200 мл. червено вино
черен пипер
сол
1 ч.л. червен пипер
Приготвяне:
Месото се реже на кубчета и се запържва в мазнина. Добавят се нарязаните лук, чесън и гъбите. Слага се червеният пипер и се сипва виното. Оставя се на слаб огън до полу-готовност на месото.
Тиквата се изчиства от семките, като се отрязва внимателно капаче отгоре. Пълни се с готовата смес и се затваря с капачето. Увива се цялата в алуминиево фолио и се поставя в тава във фурната за около 3 ч. На 180 градуса. След като стане готова, фолиото се маха и се оставя за 30-40 минути да се запече.
Домашен ягодов сок
Продукти:2,5 кг. ягоди
500 г. захар
3 л. вода
2 с л. ... лимонов сок
Приготвяне:
Ягодите се изчистват и измиват. Слагат се в тенджера с половината вода. Кипят 10 мин. И след това се пасират. Връщат се на котлона, долива се останалото количество вода и се слага захарта. Врят още 10 мин. Преди да се махне от котлона сокът, се добавя лимоновият сок и се разбърква.
Традиционна, гръцка фава
Продукти:500 г жълт грах
1 голяма глава лук
Сол
Зехтин
Приготвяне:
Грахът се сварява заедно с обеления лук. Изцежда се водата и се пасира. Добавя се сол и зехтин на вкус. Поднася се с поръсен отгоре червен пипер или с каперси от консерва, както често го гарнират в Гърция.
Домашни целувки
Продукти:4 белтъка
16 с. л. захар
Приготвяне:
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавя захарта, като на всеки белтък се добавя по 4 с.л. захар. Разбива се добре, до получаване на гъста и хомогенна смес. След това може да се добави готварска боя. С помощта на пош или лъжица, от сместа се оформят целувките върху тава, покрита с хартия за печене. Поставят се в загрята фурна на 150 градуса с пуснат вентилатор. Пекат се за около 20 минути.
Пилешки пържоли по софийски
Продукти:2 броя пилешки гърди
1 майонеза
250 г. кетчуп
Соев сос за марината
Брашно за панировка
Приготвяне:
Гърдите се разделят на две и се оставят в соев сос за половин час. След това се овалват в брашно и се запържват в олио до получаване на златиста коричка. След това се намазват с предварително смесените равни количества майонеза и кетчуп. Поставят се в тава и се пекат на 200 градуса до готовност.
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ
Последвайте ни
1 Коментара: