Градовете не винаги са разположени на особено благоприятни места. Има такива, които са много влажни, горещи, изолирани, труднодостъпни, ветровити….

Но все пак хората са социални животни. Понякога са авантюристи, готови на всичко, за да осигурят необходимите им ресурси, за да оцелеят, без да искат да напуснат мястото, на което живеят, но за сметка на това са силни, пише profit.bg.


Други пък предпочитат удобството и комфорта на цивилизацията, но са лишени от въображение и не полагат усилия за съществуването си. Именно тези противоположни факти, взети заедно, обясняват и съществуването на тези градове по света, непонятни за голяма част от хората.

Предлагаме ви разходка из най-негостоприемните градове на земята, в които жителите и посетителите са постоянно изправени пред заплахата от смърт, от обезводняване, изолация.

Якутск, Русия – най-студеният град

Тук дневната температура пада до -51 градуса. Средната годишна температура пък е -8.8 градуса. Тези минуси обаче не бива да ви заблуждават, защото през летните месеци градусите са доста приятни и могат да достигнат до 30 над нулата.

По време на дългата зима обаче термометърът често отчита под -40 градуса. Най-ниската температура, регистрирана някога тук, е -64.4 градуса.

През зимата хората прекарват възможно най-малко време навън, ходят облечени с кожи и отпиват от термос, най-вероятно водка. Ако се налага да ползват автомобил, го държат запален цял ден, за да не падне акумулаторът.

Кувейт сити, Кувет – най-горещият град

Нощта е времето, в което е най-добре да се насладите на града. Кувейт Сити има население от 2.4 милиона души, които по някакъв начин успяват да устоят на парещата топлина и пясъчни бури, които морят столицата всяка година.

В града средногодишната температура е 34.3 градуса, като в месеците юни, юли и август стига до 45-47 градуса. През 2012 г. е регистрирана най-високата температура в Азия от 53.8 градуса.

Местните побеждават жегата, като ходят на плаж, посещават най-големия аквапарк на Персийския залив, който се намира тук, или се разхождат по „улиците“ на най-големия мол в Кувейт, в който ще намерите западни вериги, като Dolce & Gabbana, Fat Burger, Footlocker и Texas Roadhouse.

Безмилостната топлина може да бъде смъртоносна, затова правителството налага забрана за работа на открито между юни и  август, от 11 ч до 16:00 ч. Въпреки това забраната рядко е прилагана за чуждестранни работници, които съставляват почти една трета от населението на Кувейт.

Асуан, Египет – най-сухият град

Въпреки че река Нил минава през Асуан, това е единственият воден ресурс, защото месечните валежи са милиметър на квадратен метър. По ирония на съдбата, нубийската дума "асуан" означава "много вода", но тук последният дъжд е паднал през 2008 г.

Освен че е разположен на река  Нил, на 13 км южно от него се намира и най-големия язовир в Африка - Асуан. Тук има изградени две стени, като с тяхното изграждане е сложен край на сезонните наводнения по долината на река Нил и е създадено най-голямото водохранилище в света - езерото Насър.

Буенавентура, Колумбия – най-влажният град в света

С 6 метра на кв. метър дъжд средногодишно, Буенавентура е най-дъждовният град в света. Влажността на въздуха тук достига 86%. В много квартали около залива Turtle Gulf в миналото жилищата са строени като наклони, а тези по хълмовете са от водоустойчив бетон, с покриви от вълнообразна стомана и с навеси.

Буенавентура е един от най-големите южноамерикански центрове за трафик на наркотици.

 

Уелингтън, Нова Зеландия – най-ветровитият град в света

Със своите 29 км/ ч средна скорост на вятъраq Уелингтън побеждава най-ветровия град в Америка - Чикаго, където скоростта е едва 18 км/ ч. Новозеландската столица е разположена на Roaring Forties, или Река на вятъра.

В тази част на Южното полукълбо се наблюдава специфично метеорологично явление - топлият въздух от Екватора се среща с полярните вихри. Ако вятърът не ви пречи, не пропускайте да видите Уелингтън, който беше препоръчан от Lonely Planet като един от петте града, които трябва да се посетят.

Ел Алто, Боливия – най-високият град

Това е не само най-високо разположеният град в света – на 4150 метра надморска височина, но и е най-големият американо-индиански град в Латинска Америка. Климатът в града е сравнително хладен, като най-високата температура през лятото достига 17°C.

Ел Алто е най-бързо растящият град в Боливия заради тенденцията населението да се премества от селските райони на страната към околността на столицата Ла Пас. Градът е необитаем до 1903 година, когато е построен като жп гара на новопостроената жп линия, водеща от езерото Титикака до град Арика.

През 1925 година до града е отворено военно летище, което привлякло допълнително заселници. През 50-те години на XX век Ел Алто започва да расте много и цените на имотите се качват заради недостиг на земя. През 1985 година Ел Алто и провинцията около града се отдят официално от Ла Пас, а две години по-късно е обявен за град.

Пърт, Австралия – най-изолираният град

За да стигнете от Пърт, столицата на щата Западна Австралия, до най-близкия град Аделаида, трябва да си отделите два дни, тъй като се намира на 28 часа път с кола. Все пак градът не е лишен от културен живот.

Пърт е домакин на много музикални фестивали и значими международни събития. Тук започват своята артистична кариера Хю Джакман и Хийт Леджер. Градът е свързан и с фронтмена на хард рок групата AС/DC - Бон Скот.

В Пърт се намира най-голямата диамантена мина в света. Безработицата в града е едва 4.3% и се класира често като едно от най-добрите места за живеене в света.

Икитос, Перу – най-труднодостъпният град в света

Пристанище на река Амазонка и най-големият град в джунглата на Перу, Икитос е недостъпен по суша - до него се стига само с лодки, малки кораби или с къси самолетни полети от Лима. Заобиколен от вода от една страна и от джунглата - от друга, този усамотен град разчита на рейсове и малки, моторизирани рикши за придвижване.

Тук живеят половин милион души, а ако успеете да стигнете до него, може да се сдобиете с екзотични подаръци, като змийска мас, чудодейни мехлеми и отвари, предлагани от местните шамани, и дори маймунка.