Сладкарите в Германия запретнаха ръкави и започнаха да пекат традиционните коледни щолени. И въпреки че до празника остава около месец и половина, кулинарите твърдят, че сега му е времето. Причината – добре опакован, щоленът може да издържи до 45 дни, без да промени вкусовите си качества. Нещо повече – става много по-вкусен.
Студеният щолен се завива във фолио и плътен найлонов плик. Държи се на сухо и студено място.

Щоленът е традиционен за Германия коледен сладкиш. Смята се, че немските домакини са го приготвяли преди повече от 540 години. Той е изключително вкусен и ароматен, а сушените плодове и ядките го правят и много полезен.

Можете да си приготвите щолен у дома по тази лесна рецепта:

Продукти:

500 г брашно може и малко отгоре защото ще се омесва
100 г захар
7 г суха мая
250 г прясно мляко
щипка сол
2 ванилии
50 г сушени вишни
30 г сушени череши
20 г сушени сини сливи
40 г бадеми
40 г смлени орехи
кората на един портокал
кората на една мандарина
200 г масло - разтопено и охладено
пудра захар за поръсване
марципан
още около 20 г масло за намазване на изпечения щолен

Начин на приготвяне:

Изсипваме пресятото брашно в дълбока купа. Добавяме солта, захарта и ванилията. След това и маята, маслото, бадемите и сушените плодове.

Омесваме тестото.

Намазваме омесеното тесто с малко олио и го слагаме в купа или тенджера, за да почива. Трябва да удвои обема си, а това отнема около час в зависимост от топлината в стаята.

След това го разточваме. Слагаме орехите и марципана и го навиваме на две.

Поставяме в тава, покрита с хартия за печене. Покриваме с кърпа или фолио и оставяме да втаса още час.

Затопляме фурната на 180 градуса и покриваме щолена с фолио, за да не изгори. Пече се 50 минути до един час.

Още топъл, го намазваме с разтопено масло и поръсваме обилно с пудра захар.

Когато е напълно студен, го опаковаме добре във фолио и найлон. Така можем да го съхраним до празниците, когато пък ще можем да се насладим на семейството си, вместо да се въртим около печката.