Както и да е обзаведена къщата ви, има един елемент, който ще я направи по- уютна безспорно. Не измисляйте нищо ново - просто поставете килим с мека и гъста текстура, в която потъвате всеки път, когато стъпите на него. Някои обаче намират голям минус в почистването му.  Да, почистване на такъв килим определено не е лесно и евтино, ако наемете професионалист, пише zajenata.bg.

как да почистите килим

Но има и друг начин. Подгответе смес, която буквално изтласква мръсотията от него за секунди. Никакви химически съставки, само това, което е в кухненския шкаф на всяка домакиня. Смесете няколко основни продукта, нанесете, изчакайте 20 минути и подсушете повърхността. Направете го по време на пролетното почистване и не се притеснявайте за замърсяването му поне още месец.

 

3 начина за почистване на килима

почистване на килима на къщата

Да се ​​каже, че единият от тях е по-малко ефективен от другият е грешка. Можете да изпробвате всеки от тях и да изберете този, който ви подхожда във всички параметри: цвят на килима, тип замърсяване, очакван резултат.

  • Сол и сода
    Необходимо е да се почисти замърсената зона (петна) със смес от обикновена сол и сода. Изчакайте 20 минути и просто изтъркайте с четка. Това е отличен инструмент в борбата срещу малки мазни петна. Избира се заради неговата ефективност и безопасност.
    да почисти килима със сода
  • Оцет
    Разтварят се 20 ml ощет в 1 литър вода. Накиснете чист парцал в разтвора и избършете килима с него. Изчакайте 20 минути, след което избършете килима със сух парцал. 
    килим

Препоръчваме ви да не използвате твърди четки . Те не само повреждат структурата на килима, но и замазват петната, вместо да ги отстраняват. Всеки път, когато почиствате, използвайте мека четка 

Както можете да видите,почистването може да бъде без вредни химии, евтино, просто, а резултатът достоен за възхищение. Всичко, от което се нуждаете, е в най-близкия шкаф. Изпробвайте метода, който харесвате по време на следващото почистване. Разкажете ни за резултатите и помогнете на приятелите си, като им споделите полезната информация.