Киселото зеле е традиционна зимнина, която българите от дълги години приготвят. Но сякаш едва сега постепенно става все по-популярно заради множеството си полезни свойства. Тази „суперхрана“ сега се появява на рафтовете на супермаркетите в различни варианти на вкус, като печен чесън, копър и халапеньо.

Ендокринолог: Яжте много кисело зеле през зимата!

Но здравословно ли е редовното ядене на кисело зеле? От jenata.blitz.bg се обърнаха към диетолози, които да споделят какво се случва с тялото ни, когато редовно консумираме този продукт.

Ползи за здравето

Една порция (1 чаша) кисело зеле съдържа 4 грама фибри, които помагат за подобряване на храносмилането и редовното изхождане. Диетолозите обясняваха, че неразтворимите фибри, които са с високо съдържание на киселото зеле, действат като вещество, което помага за отстраняването на отпадъците от тялото.

Киселото зеле е ферментирала храна, която съдържа полезни бактерии, които помагат за възстановяване на баланса на чревния микробиом. Според диетолозите консумацията на тази храна има положителен ефект както върху краткосрочното, така и върху дългосрочното здраве на червата.

Но не е само това!

Има и още куп ползи от редовното консумиране на кисело зеле, но какви с те – ще научите на jenata.blitz.bg