Последната прогноза на синоптиците е за застудяване и снеговалеж. Готови ли сме обаче да шофираме на сняг? Подготовката за шофиране на сняг започва още преди да влезете в автомобила си.

Първият въпрос, който трябва да си зададете, е дали това пътуване с кола е наистина необходимо. Ако си отговорите положително, тогава планирайте внимателно маршрута си, като използвате основно главни пътища, които е по-вероятно да са опесъчени, отколкото малките улички.

В сняг и лед потегляйте плавно от място, с малко газ, на втора предавка, ако автомобилът е с ръчна скоростна кутия. На всяка цена избягвайте да форсирате двигателя през цялото шофиране и карайте с една предавка по-нагоре от обикновеното. Безопасната скорост е ключов елемент в подобни пътни условия.

10-те най-важни съвета при шофиране на сняг

Бъдете подготвени

Направете предварителни планове в случай, че времето е възможно най-лошо. Пригответе си топли дрехи, завивка, фенерче, лопата за сняг и дори малко храна в багажника. Също така обуйте прилични обувки за шофиране, защото шофирането с ботуши за сняг или гумени ботуши е лоша идея, защото няма да усещате педала под крака си. Най-важното нещо обаче е да имате хубави зимни гуми.

Кои са другите 9 съвети четете на auto.blitz.bg.