Ниските температури обикновено подлагат на риск здравето както на хората, така и на техните домашни любимци. В случая на кучетата влиянието, което ниските температури оказват върху телата им, варира в зависимост от тяхната порода, размер, възраст.

Елисео Суриага от колежа за ветеринари във Валенсия обяснява кои са основните неща, на които да обърнем внимание, за да прекара кучето ни една спокойна зима, предават от Vesti.
 
1. Теглото

Кучетата, които са по-слаби от препоръчителното за тяхната порода, са по-застрашени от различни заболявания през зимата.
Как да разберем кое е идеалното тегло за нашето куче?

Не е лесно, защото зависи от много фактори като породата и пола, но има три неща, които могат да ни подскажат, че домашният ни любимец има нужда от качване на килограми: липса на мастна тъкат на коремчето; когато на пръв поглед се забелязват ребрата, прешлените в лумбалната и тазовата област; явна загуба на мускулна маса.
 


2. Размерът

Имайте предвид, че по-дребните породи са по-застрашени от хипотермия например. По-едрите кучета понасят по-добре ниските температури.

3. Козината

Козината на кучетата е един защитен слой. В повечето случаи козината е достатъчна за затоплянето на кучето през зимата.
Особено за кучетата с по-къса и дори липсваща козина е изключително важно те да  не се подстригват през зимния период.

4. Подслон

Ако кучето ви стои навън през зимата, то опитайте се да му подсигурите възможно най-подходящия дом.
Къщичка с топъл под и изолиращ покрив е най-добрият вариант.
 


5. Движението е важно!

През зимата ставаме по-лениви и по-дългите разходки ни смущават. Заседналият начин на живот обаче не вреди само на хората, но и на животните.

6. Възрастта

Възрастта, която се смята за преклонна при кучетата, варира при различните породи.
По-дребните кучета се считат за възрастни на по-късен етап спрямо по-едрите.
Например представителите на породата чихуахуа се считат за възрастни след 12-тата си година, а едри кучета като немския дог – след 7-мата си година.

7. Артритът се влошава с понижаването на температурите.

Ако през зимата забелязвате, че кучето изпитва болка при ходене или куца, непременно го заведете на ветеринар.
 


8. Внимавайте със заснежените зони!

Обонянието на кучетата не е толкова силно в зоните, където има повече сняг. Животното губи способността си да се ориентира и може да се загуби, ако го водите без повод.
Трябва да сме внимателни и да следим кучето да се мокри възможно най-малко, както и да избягваме заледените участъци.

9. Обърнете внимание на лапите.

Добре е да обмислим поставянето на специални ботуши на кучето в случаите, когато се налага дълъг преход през сняг. Ако преходът не е продължителен, не бива да се притесняваме.
Въпреки това трябва да следим лапичките на своя любимец и да внимаваме те да не са напукани и без цвят.
Кучетата, които се отглеждат в апартаменти, имат по-изнежени лапи и са по-предразположени към различни наранявания, когато се разхождат на по-екстремни терени.

10. Бъдете внимателни с най-уязвимите места.

Частите на тялото, които замръзват първи, обикновено са опашката, пръстите на лапичките, ушите и носът.

11. Прахта и алергиите

През зимата проветряваме по-рядко вкъщи и ако кучето ни страда от някаква форма на атопичен дерматит, състоянието му ще се влоши.
Същото се случва, ако филтрите за отопление на въздуха са прекалено сухи.

12. По-далеч от директните източници на топлина.

Кучетата не разбират, че огънят е опасен и малко невнимание може да ни коства много проблеми в последствие.
Често кучетата се скриват в близост до печки или камини. Сложете нещо, което да ограничава близкия достъп на домашния любимец до тях.

13. Не забравяйте обезпаразитяването!

Третирайте домашния си любимец с нужните лекарства дори и през зимата. Някои видове кърлежи виреят и при много ниски температури.
 


14. Грижа за най-малките

Когато са по-малки, кученцата все още нямат нужната козина, която да ги топли достатъчно.
Ако ни се родят малки през зимата, е най-добре да избягваме да ги излагаме на студ, защото по този начин ще понижим имунитета им.

15. Как да разберем  дали кучето ни страда от хипотермия?

Нормалната телесна температура на всяко куче е между 37,5C и 39C. Може да се говори за хипотермия тогава, когато температура спадне под 35С.

Спадне ли температурата под 32С, тогава има реална опасност за живота на домашния ни любимец. Притежаването на термометър, с който да можем сами да измерваме температурата на кучето ни, е добра идея.

Ако имаме съмнения, че кучето ни претърпява хипотермия, незабавно трябва да потърсим ветеринар. Ако нямаме тази възможност, трябва да потопим животното в топла, но не гореща вода, за да възстановим постепенно телесната му температура.