Случва се понякога един от двамата основни източника на приходи в семейството да остане без работа, пише profit.bg.

В такива моменти е добре да разполагате с изпитани начини за орязване на бюджета за храна, без това да води до нездравословен начин на живот.

Спешни мерки, които можете да приложите в кухнята:

1. Хранете се у дома
Спирането на храненето по ресторанти и купуването на готова храна отвън е крачка, която ще донесе най-голям принос към пестенето.

2. Не подценявайте остатъците и спрете с консервите  
Когато нещо остане от обяда или вечерята, опитайте се да не го хвърляте или пък изоставяте в хладилника с идеята, че някой ще го изяде. Проявете гъвкавост и инициативност.

Освен това оставете консервите с боб в магазина. Купете просто боб. Знаете ли колко по-евтино ще ви излезе, ако го сготвите сами у дома? Даже ще имате за още няколко готвения.

3. Използвайте максимума от всичко
Когато сварите пиле, използвайте месото за приготвянето на няколко ястия – основно, салата с пиле, сандвич с пиле и т.н. Не изхвърляйте бульона. От него ще се получи превъзходна супа.

4. Ограничете месото и млечните продукти
Орязването на разходите за месо и млечни продукти също ще ви спести доста. Стига толкова френски сирена и глезотии. Поне засега. Въведете това ново правило и няма да съжалявате.

5. Опитайте нови неща и се забавлявайте
Досещате ли се за онези моменти, когато сте под стрес или пък искате нещо да отпразнувате, тогава посягате към скъпи, но много вкусни продукти по лавиците на магазините или пък в менюто в ресторанта.

Огледайте се за нови начини да се справите в ситуацията. Например отворете книгата с рецепти и изберете нещо необичайно за приготвяне… у дома!

6. Научете се да правите коктейли у дома
За някои хора алкохолните напитки са част от седмичния ритуал. За да спестите някой лев и от това перо, научете се да приготвяте коктейли у дома.

Поканете компанията и забавлението ще бъде двойно.