Диетолозите дълго време са чудили на какво се дължи известният „френски парадокс“. Ето в какво се състои той: Франция е страната, в която най-малко хора страдат от затлъстяване, сърдечно-съдови и онкологични заболявания, въпреки че традиционното френско меню е богато на храни (мазни сирена, тежки сосове, обилно количество масло и яйца), които увеличават риска от развитието им, пише Obekti.bg.

Днес експерти са убедени, че причината за този парадокс е редовната консумация на червено вино. Ресвератролът, който се съдържа в кехлибарената напитка, е съставката, която защитава организма от множество вреди.  

Инфографика на Bright Side посочва някои от здравните ползи, свързани с консумацията на червено вино.

  • Антиоксидантите в червеното вино предпазват от ракови заболявания.
  • Виното съдържа монозахарида арабиноза, който засилва имунната система.
  • Ресвератролът помага да отслабнем, като нормализира метаболизма.
  • Полифенолите във виното помагат за укрепване на сърдечните клапи и предотврятяват сърдечните заболявания.
  • Виното подобрява притока на кръв към мозъка, намалявайки риска от Алцхаймер.
  • Ресвератролът предотвратява възпалението на ухото, което може да доведе до влошаване на слуха.
  • Ресвератролът заздравява очните капиляри, с което предотвратява развитието на различни проблеми със зрението.
  • Ресвератролът се бори с бактериите, които водят до кариес и разрушават зъбния емайл.
  • Алкохолът във виното забавя отделянето на адреналин, което помага за разтоварване на стреса.