Нашата планета претърпява резки промени. Ледените шапки се топят, ураганите и бурите стават все по-интензивни, различни места претърпяват по-сериозни наводнения, горските пожари стават все по-често явление, тежките суши унищожават всички водоизточници - списъкът може да продължи и е доста голям.

Сега много организации и институции следят какво се случва в света по отношение на климата и NASA е една от най-големите сред тях. В продължение на много години NASA използва своите космически технологии, за да наблюдава хиляди места по света за признаци на глобални климатични промени.

За целта дори е стартиран уебсайтът Images Of Change, който документира събития „преди и след“ от различни места по земята, особено топенето на ледниците, резултатите от горските пожари, обезлесяването, екстремните суши и редица други явления.

Вижте по-надолу някои от най-осезаемите промени, запечатани през годините и десетилетията от NASA.

1. Арктическото морско ледено покритие е достигнало рекордно ниски нива„С тази скорост, с която наблюдаваме този спад, много вероятно е летният арктически морски лед напълно да изчезне през този век“, казал е ученият от НАСА Джоуи Комисо.

2. Пресъхването на Аралско море, Централна АзияАралско море е четвъртото по големина езеро в света до 60-те години на миналия век, когато Съветският съюз започва да отклонява водата от реките, които захранват езерото, за да отглежда памук и други култури в сухите равнини на Казахстан, Узбекистан и Туркменистан.

Първият контур показва приблизителната брегова линия на езерото през 1960 година. По времето, когато е направено изображението от 2000 г., Северно Аралско море се е отделило от Южното Аралско море, което само по себе си се е разделило на източна и западна част.

Язовирът, построен през 2005 г., е помогнал на северната част от морето да възстанови голяма част от нивото на водата си от южната част. Сухите условия през 2014 г. са довели до това, че източната част на южното море да изсъхне напълно за първи път в съвременността. Загубата на ограничаващото влияние на такъв голям водоем е довела до по-студена зима в региона и по-горещо и по-сухо лято.

3. Топенето на ледника Мюир, АляскаФотографията от 1941 г. показва долното течение на ледника Мюир и неговия приток, ледникът Ригс. Двата ледника изпълват залива Мюир. На снимката от 2004 г. ледникът Мюир, който продължава да се оттегля в продължение на почти два века, се намира на около 7 км северозападно, далеч от погледа. Ледникът Ригс се е оттеглил с около 0,6 км. И двата ледника са значително изтънени.

4. Пресъхващото езеро Пooпo, Боливия"Езерото Пooпo, второто по големина езеро в Боливия и важен рибен ресурс за местните общности, отново е пресъхнало поради сушата и отклоняването на водни източници за минната и селскостопанската индустрия.

За последно то е пресъхнало през 1994 г., след което са били необходими няколко години, за да възвърне водата и още повече време, за да се възстановят екосистемите.

По време на влажни периоди езерото заема площ от около 3000 квадратни километра. Малката му дълбочина, обикновено не повече от 3 метра, го прави особено уязвимо за колебания и промени. 

5. Засушаване в езерото Пауъл, Аризона и ЮтаПродължителната суша, съчетана с отнемане на вода, са довели до рязък спад на нивата на водата в езерото Пауъл. Тези изображения показват северната част на езерото, която всъщност е дълбока, тясна, криволичеща водна маса, простираща се от Аризона нагоре по течението до южната част на Юта.

Фотографията от 1999 г. показва, че нивото на водата е близо до пълния капацитет. До май 2014 г. нивото на водата в езерото е спаднало до 42 процента. 

6. Рядък сняг в покрайнините на пустинята СахараСняг е завалял в края на пустинята Сахара в Северозападна Африка в средата на декември 2016 г., което е рядкост за региона. Сензорът на Enhanced Thematic Mapper Plus (ETM +) на спътника Landsat 7 е заснел необичайното явление югозападно от алжирската община Айн Сефра, град, който е наричан врата към пустинята.

Снегът е изчезнал напълно, с изключение на най-високите места, както е показано на другото изображение от Landsat 8. Последният снеговалеж в Айн Сефра е станал през февруари 1979 г. 

7. Ледена лавина в тибетския хребет АруНа 17 юли 2016 г. огромен поток от лед и камъни е паднал по тясна долина в тибетския хребет Ару. Девет души в отдалеченото село Дунгру са били убити заедно със стадата си от 350 овце и други животни.

Ледената лавина, една от най-големите регистрирани досега, оставя отломки с дебелина 30 метра на площ от 10 квадратни километра. Причината все още е неизвестна. 

8. Топенето на исландския ледник OkСпоред геоложката карта от 1901 г. Окьекул обхваща площ от около 38 квадратни километра. През 1978 г. фотографията от въздуха е показала, че ледникът се е свил до около 3 квадратни километра. Днес е останал по-малко от 1 квадратен километър.

9. Берингово море е с рекордно ниско нивоПрез зимата на 2017-18 г. в Берингово море се е образувало по-малко лед, отколкото през която и да е друга зима, откакто писмените отчети са се появили през 1850 г. Обикновено ледът покрива над 500 000 квадратни километра от морето в края на април. Размерът на леда по това време през 2018 г. е бил само около 10 процента от нормалното.

Промените в това кога и къде се топи морският лед могат да повлияят на цъфтежа на фитопланктона, което от своя страна може да засегне цялата екосистема. Водата абсорбира повече енергия от Слънцето, отколкото лед, което допринася за затоплянето на планетата. 

10. Намаляване на ледниците в Нова ЗеландияВ Нова Зеландия има над 3000 ледника, повечето от които са в южните Алпи на Южния остров. Ледниците се оттеглят от 1890 г., но с кратки периоди на растеж. През 2007 г. учените от Националния институт за изследвания на водите и атмосферата (NIWA) отдават тази промяна главно на глобалното затопляне.

Според тях без значително охлаждане на климата ледниците няма да се върнат към предишния си размер. Разликите между 1990 и 2017 г. могат да се видят на тези изображения, които включват ледник Мюлер, ледник Хукър и ледник Тасман, най-дългият в Нова Зеландия. 

Превод и редакция: БЛИЦ