Понякога новите науки възникват не поради открития, а от появата на нови философски концепции. В края на 19 век идеята на Ницше за свръхчовека се превръща в такава. И скоро учените от цял ​​свят започват да мечтаят за изкуствено „развъждане на свръхчовеци“ и изкореняването на безполезните „подчовеци“ - престъпници, болни и бедни. Така се появява евгениката – науката за усъвършенстване на човечеството, съобщава "Труд".

От 1907 г. в САЩ започва насилствена стерилизация на престъпници, епилептици, психично болни, алкохолици, сираци, бездомни и инвалиди – слепи, глухи и туберкулозно болни - общо около 80 хиляди души. Германия стерилизира около 320 хиляди души през първата половина на 20 век, а от 1937 г. отива по-далеч и започва да ги убива. Само в Русия евгениката поема по пътя на сътворението.

Всичко тук е специално

Това става до голяма степен благодарение на изследванията на руския биолог Николай Колцов, който пръв открива механизма за предаване на наследствена информация чрез хромозоми и установява точния им брой в човешките клетки. Бъдещият гений е роден през 1872 г. в Москва, в семейството на счетоводител на кожухарска фабрика.

Интересува се от биология, завършва университет с блестящи резултати и работи в зоологически станции в Неапол, Германия и Вилафранка. Колцов изучава структурата на клетките, включително сперматозоидите на ракообразните.

Николай Колцов се опитва да създаде раса от идеални хора.

Още през 1917 г. Колцов оглавява Института по експериментална биология, където създава отдел по евгеника и става основател на първото общество по евгеника в СССР, което включва видни учени: психиатри, лекари, хигиенисти и антрополози. Те обявяват, че всеки човек е важен за генофонда на съветския народ и основната цел на науката е да подобри здравето на нацията, а изследванията в областта на генетиката ще помогнат за това. Но болшевиките не са съгласни - те вярват, че основното нещо не са „молекулите“, а образованието.

В този труден момент Колцов си поставя задачата да открие точния механизъм на предаване на наследствеността и дали е възможно да се повлияе по някакъв начин на този процес. На него му хрумва гениална идея - да се опита да облъчи клетки с рентгенови лъчи, за да разбере начина, по който възникват мутациите и механизмите за тяхното фиксиране или коригиране.

Съветски супермен

През 1923 г. Колцов пише работата „Подобряване на човешката порода“, в която обединява всичките си идеи за създаването на съветския супермен Homo Creator - Творческия човек. Тук той посочва, че стерилизацията на хора, абортите и контролът върху раждаемостта водят до ограничаване на генетичното богатство на хората, а оттам и до ощетяване на държавата.

За да създадат нов тип човек, учените от СССР трябва да започнат да избират надарени и физически силни хора с високи морални качества. Необходимо е да им се създадат условия, в които да разкрият таланта си и да оставят след себе си многобройно потомство.

Колцов вярва, че страната е на ръба на невероятен скок в човешкото развитие. На път е да се появи раса от идеални хора. Край на войните и конфликтите! Да живее прогресът и науката! Обществото на евгениката се разраства - към него се присъединяват гинеколози и акушер-гинеколози, невролози и съдебни експерти, зоотерапевти и учители.

Благодарение на тях в СССР се появява насока за защита на детството и майчинството, която включва профилактика на заболяванията сред децата и младежите. Лекарите насърчават кърменето и отказа от аборт, убеждават пациентите да се откажат от лошите навици и наблюдават напредъка на бременността, появяват се предродилни клиники.

Проведена е мащабна кампания за идентифициране на наследствени заболявания във всички региони на СССР. Лекарите ходят от врата на врата, посещават фабрики и училища, а в Кавказ преглеждат цигани и асирийци направо по улиците.

Атака от колеги

През 1920 г. Николай Колцов е арестуван - ученият е заподозрян в съхраняване на пари и предоставяне на помещения за срещи. В края на 20-те години той е обвинен, че е буржоазен и че поставя „молекулите“ над законите на съветското общество. През 1930 г. евгеничното общество се разпада - Колцов просто не го пререгистрира в НКВД. Всички отдели в института трябва да бъдат преименувани на „генетика“, но ученият продължава работата си, надявайки се да открие отдели за генетични заболявания във всяка болница в СССР.

През 1936 г. американският генетик Херман Мюлер, изпраща на Сталин книга и писмо. Американецът се надява, че в СССР ще му бъде дадена възможност да се занимава с практически експерименти върху хора. Отговорът не закъснява: генетиката и евгениката са обявени за „покварените момичета на капитализма“ и „фашистки“ науки. Изследването е спряно, отложено и класифицирано. През 1940 г. започва нова атака срещу науката, сърцето на Николай Колцов не издържа и той умира от инфаркт.

По ирония на съдбата генетикът Херман Мюлер печели Нобелова награда през 1946 г. за откритието си за появата на мутации под въздействието на рентгеново облъчване.

А руската генетика изостава завинаги от световната наука. Въпреки това работата на учените дава плодове: в СССР е възможно да се ожениш само след навършване на 18-годишна възраст, абортите са забранени през 1936 г. и в цялата страна се появяват санитарни и епидемиологични станции. Но расата на съветските Homo Creators никога не е развъждана.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук