Паламуди майки се появиха в мрежите на далянджиите в Бургас. Рибарите се зарадваха, че това е добър знак. Пасажите ще хвърлят хайвера си в нашето море, което означава, че наесен ще има добра слука за морските вълци. Очаква се, “царят на морето” тогава да напълни рибарските мрежи, пише "Труд".

Миналата година, точно по същото време паламуди майки отново се заплетоха в мрежите, дори бяха доста по-малко, и есента бе “паламудена”, с добър улов за всички. Затова появата им се приема като добра поличба.

Междувременно вече е разрешен уловът на калкан, но в момента времето е лошо и морските ще изчакат, докато вятърът утихне и дъждът спре. “Тази седмица сме я кръстили “седмица на вятъра”, не става за риболов”, отсичат те и се оплакват, че сафридът тази пролет бил дребен, но все пак се появил.

Иначе на рибната борса “Краснодар” в Бургас най-купувани в момента са мидите. Черната мида върви на съвсем народна цена - по 3 лева килограма, и се купува масово от ресторантьори и домакини. Още повече, че предстоящите почивни дни в морския град са обявени за “миден уикенд”. Това означава, че във всички заведения по брега и в града морският деликатес ще е в менюто.

На някои места на рибната борса се продава и есетра. Тя върви по 16 лева килограма. Нарязана на котлети е още по- скъпа - по 25 лв. килото.
“Тя е от развъдници, защото у нас уловът и е забранен”, обясниха търговците. Има лефер по 25 лева килограма, лаврак - по 12 лева и шаран по 7 лева.

В Царево пък мнозина рибари преди няколко дни са се пробвали да ловят акула. Нейният улов е скъп, тъй като се лови на 100 метра дълбочина и се изразходва много гориво. Слука обаче нямало, върнали се с 10-20 риби, разказаха техни колеги. Акулите се ловят заради вкусното филе, което се купува най-вече от ресторантьорите и се предлага панирано по заведенията.