Рибарите от Царево, Ахтопол и Приморско са хванали малки паламудцета, така наречената "циганка", пише "Труд".

Те излезли с лодките си да ловят сафрид на чепаре, но за въдиците им се хванали "циганките"-  по 60- 100 грама екземпляра. Това ни дава надежда, че есента ще е паламудена. Малките вече са се излюпили и растат, тук са, коментираха морските вълци. До края на август паламудите трябва да наедреят до 350 грама, а през септември вече да са по 700 грама. 

Миналата година нямаше паламуд, 2019- та бе белязана от риболовците като нулева година по отношение на "царя на морето". Това лято обаче е различно. По принцип паламудът се появява, когато са налице две условия- достатъчно храна и температурата на водата. Любима храна за него е хамсията, както и дребният чернокоп.

През 2018- та морето вреше от паламуд в края на септември. Тогава пак "циганките" се появиха рано и много бързо наедряха до килограм. Според рибарите от Бургас, имало много „ем”- дребна прозрачна бяла рибка, наречена „ува”, с която паламудът се хранел.

В момента рибарите ловят сафрид. През последните два дни са имали добра слука- хващали са по 5- 6 килограма от рибата на чепаре. Някои, които са и запалени гмуркачи са се пробвали за черна мида, но от нея почти няма.

Рапаните са я изяли и като естествена популация вече е на изчезване в морето. Черна мида търговците купуват предимно от фермите край Созопол, където се отглежда, а на борсата върви по 3. 50 лева килото.