Рядка птица удиви перничани. Черен щъркел е забелязан в река Струма в града. Красивото и защитено създание сме виждали най-често в бял цвят, пише Глас нюз бг.

Първите сведения за разпространението на черния щъркел на територията на България са от началото на 1960-те години. За разлика от белия щъркел, който живее в провинцията и степите, черният щъркел обитава горите.

Живеят в тихи вековни гори, като строят гнездото си на някое голямо дърво. Ловните им територии се състоят от потоци, рекички, блата, както и ливади с ниска растителност, пише в Уикипедия за защитения вид.

Щъркелът е божествена птица, символ на здраве и дълголетие.

Хората вярват в народното поверие, че черният щъркел има магически способности и там, където се засели, им носи късмет, здраве и благоденствие. Според други обаче е предвестник на нещастия и природни катаклизми. 

Според египетските вярвания, викът на тази божествена птица  е одухотворил всичко, създадено от бога на Слънцето.

Затова е популярен символ на раждането на новия живот, ново дело, залог за успех в ново начинание. Емблема на особена страстна любов и на любовта към децата. Символ е на родината, любовта към родната земя и родния дом.

В средата на миналия век този вид се е смятал за изчезващ, в момента популацията му е увеличена, но все още уязвима. Защитен е от закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук