Невинаги е очевидно, когато работното ви място започва да изстива.

Все пак има няколко сигнала, които могат да ви насочат дали се намирате пред уволнение или не.

„Уволнението често идва като шок и винаги боли. Но това, което действително ще ви причини болка, е да видите, че всички останали знаят какво предстои, освен вас”, казва авторът на книги за успешен мениджмънт Сузи Уелч, цитирана от CNBC.

Авторът извежда пет знака, че работодателят ви обмисля раздяла с вас:

1. Шефът и колегите ви са дистанцирани

„Чувствате се като мъртвец. Шефът ви се изнизва при всяка възможност, по-малко разговори, по-малко визуален контакт, като същото се случва и с колегите ви”, казва Уелч.

Притеснявате се, че сте параноик? Според Уелч, „параноята може просто да казва на вашия мозък да спрете да отричате”.

2. Шефът ви комуникира с вас писмено

Забелязвате ли, че началникът ви комуникира с вас чрез имейл за нещо, което преди е изисквал с личен разговор?

Според Уелч, трябва да сте нащрек, когато комуникирате писмено с шефа си за неща, като разходи, детайли от разговор или различия в мненията.

„Това е документирането на работата в компанията, а документирането никога не е нещо добро”, смята авторът.

3. Всички имат повече работа от вас

По думите на Сузи Уелч, това е един от най-видимите сигнали, че нещо не е наред с вашия статус на работното място. „Всички да имат повече работа от вас”, казва тя.

Ако постоянно си тръгвате от работа по-рано, без да е останало нещо несвършено, бъдете внимателни. Според Уелч, това означава, че отеглянето ви чука на вратата.

4. Подлагат ви на тест

Може би ви дават задача, която трябва да свършите за твърде кратък срок или искат от вас да се договорите с клиент, при който се знае, че нямате никакъв шанс.

Това е сигнал, че компанията ви иска да се провалите, може би за да добави още едно нещо в списъка с причините за уволнението ви.

По думите на Уелч, тази тактика е „класическа”.

5. Мислите се за незаменим

Най-големият сигнал, че ще бъдете уволнен, според експерта по мениджмънт, е когато започнете да се чувствате незаменими.

„Компаниите мразят хора, които мислят по този начин за себе си. Арогантно е”, казва Уелч.

По думите ѝ, няма компания и началник, които искат да се чувстват като заложници на един-единствен служител. „Това просто е човешката природа”, казва тя.

Тези пет сигнала могат да значат, че ще бъдете уволнен, но в никакъв случай не трябва да ви карат да се чувствате безпомощни – предприемете нещо, съветва Уелч.

Ако има изобщо шанс да се задържите на настоящото си работно място, направете така, че да си вършите работата по-възможно най-добрия начин. В същото време, мислете какъв ще бъде следващият ви ход.

Започнете да се допитвате до близките си за съвет как да преследвате следващата възможност. Обновете резюмето си и страницата си в LinkedIn и започнете да търсите нови работни позиции.

„Ако се чувствате така, сякаш можете да бъдете уволнен”, казва Уелч, „познайте какво? Може би вече сте.”