През годините децата на хипер богаташите в Китай станаха известни с неприличните си прояви, с които демонстрират своята заможност - позирайки до изключително скъпи автомобили като Bentley и Lamborghini, карайки новия си Mercedes в Забранения град, показвайки купища юани в социалните медии или слагайки на домашните си любимци златни часовници Apple. Това са само няколко примера, пише Money.bg. 


С време обществото като че ли свикна с тези демонстрации на богатство, но днес това вече се вижда рядко и е по-скоро изключение, отколкото правило, както преди, пише Bloomberg.

Всъщност разглезените деца са там и все още пазят луксозните си стоки, както и продължават да си поръчват бутилки шампанско от 500 долара. Но като цяло те вече разбират, че е по-добре да бъдат тихи, особено след като правителството на президента Си Дзинпин завъртя глава през последните няколко години и към милиардерите. 

"Научихме как да се държим, след като видяхме как семействата на нашите приятели бяха затворени", посочва 32-годишният Ту Хаоран, основател на Fantasy Entertainment - една от най-големите агенции за диджеи в Китай.

Той обяснява, че от 2016 година насам тези случаи около него са зачестили, което е принудило заможните китайци да сведат позьорските си прояви по минимум.

Хаоран също е от тези хипер богати семейства, но се опитва да пробие сам, макар и първоначалната инжекция от 2 милиона юана (300 000 долара) от баща му за започването на бизнеса.

Сега компанията му се оценява на повече от 12 милиона юана, а той, подобно на много от връстниците си, е горд с успеха си и е категоричен, че повече няма да се обърне към баща си, който е медиен магнат.

Като цяло ситуацията за най-богатите в страната става все по-несигурна. Въпреки че икономиката може да се превърне в най-голямата в света в рамките на десетилетието, тя е и една от най-неравностойните.

Пандемията на Covid-19 допълнително влоши ситуацията. Заради това Си засилва усилията си, за да гарантира, че богатството се разпределя по-равномерно между всичките 1,4 милиарда души в страната.

Това обаче трябва да стане преди 2022 година, когато партията ще реши дали да го задържи за трети мандат. На голямо заседание на Китайската комунистическа партия през октомври Си заяви, че развитието на Китай е "небалансирано и недостатъчно".

Според Диана Чойлева - главен икономист на Enodo Economics - посоката на Си изглежда бележи промяна от тази на бившия лидер Дън Сяопин, който каза, че е добре някои хора да "забогатеят първо", когато през 80-те години инициира пазарно ориентирани реформи, които превърнаха Китай в производствена мощност.

Все пак обаче Дън също е бил категоричен, че Китай, бидейки социалистическа държава, не може да има трайно богати и трайно бедни класи, коментира още Чойлева.

По думите й сега, по времето на Си, Китай "вече не е в режим на догонване", което означава, че държавата може да се обърне към народа. "Вече не е OK някои хора да станат богати и да продължават да забогатяват, докато бедните стават все по-бедни."

И всичко това се очертава като все по-голям проблем за привилегированите деца на свръх богатите елити, известни в Китай като "fuerdai". При анкета от последните месеци много от тези младежи настояват да не бъдат назовавани с цялото си име, въпреки известността си.

В огромен дял става въпрос за деца на хора, които забогатяват по време на бума на Китай, като получават ранен достъп до задграничните пазари, монополизират чисто нови индустрии или изграждат масивни портфейли на зараждащите се фондови и имотни пазари. 

Сега обаче се появяват доказателства, че отделните социални класи в Китай се втвърдяват, което е ново предизвикателство за комунистическата партия и същевременно ужас за посочената преди малко социална класа.

В публикувания през януари индекс за социална мобилност на Световния икономически форум Китай се класира на 45-то място от 82 държави. Страната е под САЩ, Русия и по-голямата част от държавите в Европа.

В свой доклад от октомври Credit Suisse Group предупреждава, че неравенството в богатството на китайците се е "повишило доста бързо" след прехода на Китай към пазарна икономика.

В края на 2019 година в страната е имало 5,8 милиона милионери и 21 100 жители с богатство над 50 милиона долара, което повече от която и да е държава с изключение на САЩ.

Масово за хора в Китай, които не са родени в този елит, става все по-трудно да се изкачат по социалната стълбица. За тях е много по-трудно, защото няма кой да ги побутне в образованието, с притежание на някаква собственост или просто финансова инжекция - нещо, което често се наблюдава често в развиващите се страни.

Доклад от 2018 година на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие установява, че трябва да минат седем поколения, за да може човек, роден сред най-бедните 10% в Китай, да достигне среден доход.

Докато Китай постига добри резултати по отношение на достъпа до образование в индекса на WEF, качеството на обучението остава лошо извън градските райони, а заплатите са относително по-ниски за по-голям процент от населението спрямо други страни.

Следователно най-належащият въпрос пред Си сега е той да постигне целта си за удвояване на доходите на глава от населението спрямо 2010 година, преди Комунистическата партия да отпразнува своята 100-годишнина през 2021 година или преди изтичането на втория му 5-годишен мандат през 2022-а.

Като част от това, неговото правителство обяви, че страната вече е изкоренила крайната бедност в селските райони, дори след като пандемията изостри разделението между богати и бедни.

През май тази година премиерът Ли Къцян каза на представители на комунистическата партия, че 600 милиона китайци - почти половината от населението на страната - живеят с месечен доход от 1000 юана, или 150 долара. А това шокира много граждани в страната, която създава поне по един милиардер на седмица.

Изправен пред все по-враждебна Америка, сега Си се фокусира повече върху увеличаването на вътрешната икономика, като част от това включва концентрация на богатството в технологичния сектор, който е създал някои от най-богатите хора в Китай.

Много от децата на богатите китайци вече са наясно, че проблем с комунистическата партия е най-бързият начин да загубят всичко и евентуално дори да се озоват в затвора. Но те също така не мислят, че правителството действа бързо, за да изземе доходите им, като много от тях отбелязват неотдавнашните речи на Си, в които той говори за важността на предприемачеството за стимулиране на растежа.

Предложенията за въвеждане на данъци върху наследството, имуществото или богатството се обсъждат вече в продължение на години, но досега не се е стигало до действия, донякъде заради опасенията, че това може да удари нововъзникващата средна класа в Китай.

Събирането на такива видове данъци няма да реши проблема с неравенството според Шей Сушан - президент на Китайската академия за социални науки. По думите му най-голямото предизвикателство пред страната е "как да направи пая по-голям", вместо да го дели на повече парчета.

Едно е сигурно - правителството на Си наблюдава много по-внимателно богатите сега. По-конкретно, властта създаде автоматизирани системи, които следят паричните потоци и изискват повече информация за изпращане на средства в чужбина, което затруднява свръхбогатите китайци да местят парите си в офшорки.

Все още има вратички. Източници разказват как богатите китайци създават тръстове с номинирани структури, прехвърлят активи за милиарди долари на свои близки или си купуват чуждестранни паспорти. Но като че ли и тези дни скоро ще отминат.