В парка за мечки в Белица всички животни вече са будни. Единственото убежище от такъв тип у нас отваря врати за посетители на 10 април, пише Телеграф бг.

Една по една мечките усещат пролетта и напускат бърлогите. По-голямата част от животните все пак поспаха през кратката зима.

Някои обаче дори не легнаха, а предпочетоха да се радват на снега.

„Тази година само трима от обитателите не заспаха зимен сън - това са Рику и Теди, двамата най-млади обитатели, и Станди, който миналата година беше преместен на ново място” , обясни ръководителят на гледачите Калина Вълчинкова.

Тя си обяснява феномена с топлото време, което объркало цикъла на животните. Миналата зима мечките спали по-дълго, спомня си Калина.

Поне 2 седмици мечоците ще бъдат сънени.

Зимната летаргия ги е направила мързеливи, но ароматът на пролетта бързо ще ги събуди.

Най-енергични са онези, които са пропуснали зимния си сън.

Рано напролет характер показва и палавата Маринка.

„Постоянно досажда на всички останали. Не може някой да спи около нея и тя да не отиде, да го закачи и да види какво прави”, разказва ръководителката на гледачите.

По алеите в Парка все още няма посетители. Докато екипът ни се разхожда с Калина Вълчинкова, покрай нас мечешките муцуни любопитно сумтят, надушили човешкото присъствие.

Ослушват се и за храна.

В първите седмици след пробуждането са на специална зелена диета. Похапват предимно зеленчуци, кореноплодни растения, ядки и риба.

В дивата природа това е моментът, в който животните се хранят само със зелени растения и каквото още намерят след зимния сезон, обяснява ни Вълчинкова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук