Шотландският хакер Гари МакКинън през периода 2001-2001 година успя да разбие компютърната система на Пентагона и НАСА с цел да получи неопровержими доказателства за съществуването на извънземни и връзки с тях на правителството и военните на САЩ. 

И до момента обаче няма еднозначен отговор, дали той е успял да направи това. 

На това МакКинън се решил заради проекта на Стивън Грир "Разкритие", който от 1993 година е събриал неорповержими доказателства за това, че извънземните съществуват. 

Въпреки това, че проектът привлече към себе си доста известни хора по света, включително и бивши служители на НАСА, дори неговата солидна колекия от доказателства не може да отговори на главния въпрос - истина ли е всичко това? Всичките данни, засягащи НЛО, са били твърде много засехретени. 

Затова Гари справедливо смятал, че истинските сведения за извънземните се намират в тайните файлове на компютрите на Пентагона и НАСА. 

Той не е бил терорист, нито шпионин - просто любознателен човек. Най-вероятно, мнозина от сегашните потребители на мрежата биха направили същото, ако имат такава възможност.  

Шотландският хакер обаче имал такава - той в течение на 13 месеца (докато не го открили и арестували) прониквал в компютрите на НАСА и Пентагона. След това пък започнала десетгодишната епопея за екстрадирането на Гари от Великобритания в САЩ, където любознателният хакер бил заплашен от 70 години затвори, а и повече.  

Военните на САЩ го обвинили в това, че кралят на хакерите не само прникнал в 97 компютъра на Пентагона, но и е унищожил много важни документи, с което е причинил на Америка и въоръжените ѝ сили големи щети. 

В крайна сметка, всичко приклюва добре. Правителството на Великобритания така и не дава на САЩ МакКинън. Мъжът и до днес си работи като скромен SEO-специалист.

Гари даже не е бил изправян пред съд във Великобритания, макар и в тази страна той да е бил запашен от максималната присъда от 6 месеца.

Но доказал ли е Гари на света, че НЛО, пришълците и контактите им с тях на САЩ са истина. Някои уфолози смятат, че е успял, но повечето независими изследовател са склонни да вярват, че "кралят на хакерите" е успя да докаже само едно - уязвимостта в съвременния свят на всичките тайни архиви. 

В онези години МакКинън дори не е могъл да свали качествни снимки на пришълците и корабите им, които са се пазили в архивите на НАСА: компютърът му е бил твърде слаб. По думите на хакера обаче, такива снимки има. 

Единствената стойностна негова находка може да се смята таблицата Non-Terrestrial (неземните), която дава повод на повечето уфолози, а и на конспиролоите, да развият теорията за контакти между пришълци и правителството на САЩ, както и за съвместни полети до Марс и така нататък. 

Самият Гари предполага, че това е списък на офицери от някакъв секретен космически кораб, но това не означава, че те са извънземни. 

Впрочем, днес има толкова много доказателства за НЛО и извънзмени, включително и за сътрудничество нежду САЩ и инопланетяните, че героичната епопея на Гари с почти 20-годишна давност изглежда по-скоро като забавен случай, а не саможертва в името на истината. 

Превод и редакция: БЛИЦ