В горещите летни месеци динята е желан освежител. Благодарение на високото си съдържание на вода тя се грижи за снабдяването на организма с течности и разхлажда приятно тялото дори при високи температури. Въпреки това не е прекалено сладка и съдържа съвсем малко захар.  

Представяме ви шест интересни факта за динята.

1. Дините съдържат същото количество ликопин като доматите.

Ликопинът спада към групата на каротиноидите и е отличен антиоксидант. Това вещество има червен цвят и се среща също в доматите и шипките. В 100 милиграма диня се съдържа толкова ликопин, колкото и в свежите домати. Само доматите от консерва и доматеното пюре показват по-висока концентрация.


Евтини суперхрани на една ръка разстояние

2. Сокът от диня намалява мускулната треска.

Който обича да спортува, би трябвало преди всяка тренировка да изпива чаша динен сок. Съдържащата се в динята аминокиселина, наречена L-цитрулин, трайно допринася за облекчаване на мускулната треска, установили са учени от Американското химическо общество.

3. Плод или зеленчук е динята?

Колкото и невероятно да звучи, динята спада към зеленчуците, тъй като е от семейство тиквови. Но понеже обикновено вкусът определя разликата между плодовете и зеленчуците, а плодовете на динята са сладки, то тя всъщност широко се възприема като плод. Освен това растението преживява много години, докато зеленчукът, обратно, обикновено умира веднага след беритбата и трябва да бъде посят отново най-късно след две години.

4. Кората и семките са ядивни и много здравословни.

Повечето хора изхвърлят кората на динята и изяждат само месестата част. Но кората всъщност е ядивна и полезна. От една страна, тя съдържа много баластни вещества и така създава допълнително чувство за ситост. От друга страна, динената кора е богата на ликопин и цитрулин. Ликопинът намалява с една трета риска от рак на простатата, а цитрулинът стимулира либидото, поради което се използва като активна съставка в редица продукти за потентност. Семките на динята също са полезни. Те съдържат например желязо, цинк, протеини и магнезий. В много страни динените семки се консумират сушени или печени.

5. Динята се състои почти изцяло от вода.

Тъй като над 95% от състава на динята е вода, тя действа много освежаващо през лятото и е приятен начин да регулираме водния баланс на тялото си.

Пъпешите са други плодове от семейство тиквови. Сред тях по-известни са сортовете „Медена роса“,  „Галия“, „Санта Клаус“ и „Канталуп“, които освен на разнообразни минерали и витамини са богати и на фолиева киселина, благотворна за нервната система.  

Внимание! Никога не смесвайте плодовете по този начин! Можете да се самоубиете!

6. Кога динята става опасна за здравето?

Когато не е напълно узряла. Тогава тя бързо се превръща в нежелано слабително средство! За разлика от пъпешите дините бързо се развалят дори в хладилника и губят повече от половината си антиоксиданти. А някои сортове дини достигат до 100 килограма!