Менюто за гостите у нас по време на българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде подбрано така, че да отговаря на всеки вкус, включително и на вегетарианците. Това става ясно от обявена обществена поръчка за осигуряване на изхранването на участниците в събитията, които ще се проведат през първата половина на 2018 г. Заделената за целта сума е 1,4 млн. лв. Избраният изпълнител ще трябва да осигури пълното обезпечаване на кафе-паузите и кетъринга между форумите, официалните вечери за ръководителите на делегациите, както и хапките и питиетата при откриването в Народния театър, уточнява в. Монитор. 
Освен храната и висок клас посуда, сервитьорите, барманите и дори цветната декорация също ще бъдат грижа на съответната фирма, става ясно от документацията.

При изброяването на задължителните параметри на менютата за различните събития навсякъде изрично се подчертава, че видовете салати, супи и основни ястия трябва да имат и вариант без месо. При обедите на блок-маса пък пред всяка храна ще има табелки на български и английски езици с описание на ястията, използваните продукти и дори информация за наличните алергени. 

Всяка храна трябва да бъде придружена от сертификат за качество и задължително трябва да се приготвя в същия ден, в който ще се консумира. 

Към месото има цял списък с изисквания, като то не трябва да бъде с видими тлъстини и кости, а птичето – без кожа. 

Супите пък да са приготвени без използването на сухи заготовки и бульони, пише в документацията. 

Основните събития с кафе-паузите и обедите на блок-маса ще се провеждат в НДК, а вечерите на ръководителите на делегациите ще бъдат основно в София Тех Парк. 

За ВИП гостите менюто ще бъде 4-степенно, като освен вино, ще им се предлага и ракия. Десертът пък трябва „да не съдържа алкохол, да се яде лесно и да не се топи“. 

За коктейла при откриването на българското председателство, планирано за 4 януари в Народния театър, пък ще трябва да се приготвят питиета и хапки за 720 души, сред които куп лидери в ЕС.