Българският държавен глава Румен Радев замина на работно посещение във Великобритания. Предстои президентът и първата дама на страната да се срещнат с Нейно Величество кралица Елизабет II.

Протоколът е символичният език на дипломацията, а правилата при срещи с кралски особи са особено строги. Кралското семейство се отличава със строгите си традиции и стриктното спазване на протокола, за което се грижат голям брой хора.

Множеството изисквания са объркали не един или двама държавници. Изисква се солидна подготовка, но въпреки това етикета често пъти се нарушава заради непознаване на протокола.

Готови ли са Радев и първата дама да посетят кралското семейство на Великобритания и какво означава визитата?

"Подобни събития винаги са положителни за двустранните отношения между страните. Въпросът обаче е, че това посещение не е политическо, то е единствено протоколно", коментира бившият посланик на България във Великобритания Стефан Тафров пред Bulgaria ON AIR.

"Надявам се, че президентът и съпругата му са били предварително осведомени за протокола при посещението на кралицата, тъй като има много моменти, в които трябва да следят поведението си, важно е и обръщението към нея", обясни на свой ред експертът по международен протокол Кристина Крънчева.

В рамките на визитата си, която продължава до 19 октомври, българският държавен глава ще има аудиенция при кралица Елизабет II и ще изнесе лекция в университета в Оксфорд.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!