Котките са злопаметни. Те не забравят тези, които са им причинили “злина” - според котешките им разбирания. Може да намразят завинаги човек, когото свързват с голяма уплаха, независимо че не им е сторил нищо лошо, може би дори ги е спасил от ужасна участ, например ветеринарния лекар, пише ТРУД. 


Разхождаме се с котарака Евпаксикаки в един дивен лес в курорта Русалка. 6 сутринта е. Като всяка котка, Пакси си има свои методи за извиване на ръцете на стопаните, затова ме е вдигнал рано-рано да излезем, докато още няма жива душа. Той е щастлив, аз го снимам, първите лъчи сгряват заспалото ми сърце. Отдалеч се чува кола. Спира на около 50 м. И от нея излиза с нищо незабележителна жена - нито слаба, нито дебела, нито висока, нито ниска. Не носи пера на главата, нито лети на метла. Даже няма грамадни торби в двете ръце.

При вида ѝ Пакси настръхва, вие и ръмжи. Изсулва се от нагръдника си и се шмугва в някаква дупка в близката стена. Ужас! Къде ще го търся? Дали ще си намери пътя до бунгалото? Жената е чистачка на тематичен бар в стил Бедрок - маси на полузакрито в нещо като изкуствена пещера. Намирам котарака свит под една маса. Докато се опитвам да го вържа, страшната леличка любопитно се приближава.

Пакси пак започва да буйства. Не съм виждала по-настръхнала котка! Моля жената да се дръпне настрана, за да си изведа животното. Той си плюе на петите и ме влачи чак до бунгалото ни, като питбул - стара бабичка. Прибрах се с пръст в ушите и треви между зъбите. Никога не съм го виждала такъв! Каква беше тази жена? Котки ли дере в свободното си време, направо не знам!”

Това е разказ от стената на фейсбук потребителка. Жената се чуди защо котаракът е реагирал толкова силно на напълно непозната и видимо незаплашителна жена.

Въпросът е дали котките “усещат” кои хора са лоши? Имат ли свръхестествено сетиво, което им подсказва че пред тях стои човек със зло сърце? Защо понякога отбягват дори хора, които обичат и гледат животни? И защо в къща, пълна с гости, обичат да се присламчат именно към човека, който не ги иска? 

Не получават сигнали от Космоса

Котките са професори, що се отнася до езика на тялото. Това е едно от най-важните им средства за комуникация - уши, опашки, мустаци, позиция на тялото - всичко си има значение в общуването с други котки. Котките, израсли в човешки дом, знаят отлично кога стопаните им са весели, тъжни, ядосани или уплашени. Първото обяснение защо една домашна котка реагира със страх или агресия спрямо някого е че е разчела вашите сигнали, които може би дори не си давате сметка че излъчвате. Тоест, тя не мрази чуждия човек, защото получава сигнали от Космоса. Тя го мрази, защото усеща че вие не му се доверявате.

Те са антени за емоциите

Котките са извънредно чувствителни към емоциите, затова лесно се ориентират кой ги харесва и кой - не. Може би не притежават шесто чувство, но имат силно развита система от сетива, която им дава по-добра от нашата представа за това с кого си имат работа - независимо дали е човек или животно. Трябва да имаме предвид, че те избягват не само хората с лоша енергия, но и тези, които ги притесняват и дразнят с поведението си.

Мразят резки жестове

Всяка здравомислеща котка би се държала настрана от човек с резки жестове или прекалено писклив глас, от враждебно настроен гостенин или от някой, който изглежда емоционално нестабилен. Би избягвала и хора, които има опасност да започнат да я мачкат и да и досаждат. Това е и обяснението защо сред всички гости тя често избира да скочи в скута тъкмо на този, който не обича котки или се страхува от тях - той не прилича на човек, който би се нахвърлил да я гали с радостен квик: “Ау, ама какъв си ми сладичък, мамин златен, ела тука да ти нащипя бузките!” Има толкова много причини да странят от някого, че би било прибързано да смятаме, че не харесват само “лошите”.

Да се върнем на случая, който споменахме в началото.

Дали чистачката, уплашила котарака в неговото уединение, е била таен сериен убиец на котки? Едва ли. Вероятно появата ѝ просто го е сепнала. И въпреки всичко казано до този момент, когато една кротка домашна котка прояви агресия или се уплаши силно от човек, когото изобщо не познава, трябва да допуснем, че животното си има своите причини.