Aко утре във вашия град бъде хвърлена ядрена бомба, ще знаете ли къде да се скриете? Мисълта за ядрена война е ужасяваща, но за екип изследователи от Университета в Никозия, Кипър, тя е поле за изследване.

В неотдавнашно проучване изследователите са изчислили как взривът от ядрена експлозия би могъл да засегне хората, които се укриват и установили, че дори да сте на безопасно разстояние от експлозията и да оцелеете след взрива, все пак може да се окажете в непосредствена опасност, предава БГНЕС.

"Важно е да се разбере въздействието върху хората в затворени помещения, за да се предоставят препоръки за защита", посочва съавторът Димитри Дрикакис: "Например, можем да проектираме сгради, които предлагат по-голяма защита."

Когато една ядрена бомба се взриви, тя генерира не само радиация под формата на ярка, ослепителна светлина и изгаряща топлина, но и мощни ударни вълни, които могат да се разпространят на десетки километри. Именно тези ударни вълни са потенциално смъртоносни за хората, които се намират на привидно безопасно разстояние от огненото кълбо.

Екипът симулира ядрена експлозия на ядрена бомба с мощност 750 килотона. За сравнение, бомбите, които САЩ хвърлиха в Хирошима, бяха 15 килотона, а в Нагасаки - 25 килотона. Но мощността в симулацията отговаря на съвременните ядрени оръжия.

Бойна глава с такава сила вероятно би унищожила всичко в радиус от 4 км, но хората извън този кръг на смъртта могат да имат шанс, ако са се подслонили на подходящо място в стабилна сграда.

Експлозията е симулирана с помощта на изчислителна динамика на флуидите с висока резолюция въз основа на три десетилетия експерименти и теория. С помощта на тези модели учените са изчислили как ударната вълна ще се движи през сградите - включително стаи, стени, ъгли, врати, коридори, прозорци и отвори - на разстояние от 4 до 50 километра от мястото на детонацията.

Симулацията е показала, че тесните пространства в сградите, като врати и коридори, могат да действат като въздушен тунел, ускорявайки ударната вълна до смъртоносно налягане, достигащо 18 пъти теглото на човешкото тяло - достатъчно, за да се смажат костите.

"Най-опасните критични места в помещенията, които трябва да се избягват, са прозорците, коридорите и вратите", пояснява съавторът Йоанис Уилям Кокинакис.

Най-доброто място е в най-отдалечената от взрива част на сградата, в стая без прозорци. Но "дори и в предна стая, обърната към експлозията, човек може да бъде в безопасност от ударната вълна, ако застане в ъглите до стената, обърната към взрива", казва Кокинакис.

Заслужава да се отбележи също, че самата сграда е важна. Не искате да се укривате в дървена хижа, например.

"Ако сте твърде близо до взрива, не можете да направите нищо. Но на известно разстояние сградните конструкции, особено от камък или бетон или други здрави, негорими материали, могат да осигурят известна степен на защита", подчертава Катрин Хигли, професор по радиационна биология в Държавния университет на Орегон, която не е участвала в проучването.

Изследователите са симулирали детонацията на 750-килотонна бомба по подобие на ядрената бойна глава на руската междуконтинентална балистична ракета "Сармат", която Русия тества през април миналата година.

Нахлуването на Русия в Украйна породи опасения, че може би се приближаваме към ядрена война и една от основните причини за проучването е "нарастващата реторика за използване на ядрени оръжия", казва Дрикакис.

"Ядрената война е сериозен проблем, който ще доведе до широкомащабни разрушения. В продължение на няколко десетилетия международната общност смяташе, че такава възможност няма. Реториката по света обаче се промени", добавя Дрикакис.

Авторите смятат, че изследването ще помогне на експертите по ядрена безопасност да разработят по-добри стратегии за намаляване на щетите от ядрени експлозии. Те се надяват, че резултатите от проучването могат да насочат и разработването на сгради, устойчиви на ядрени бомби в бъдеще.

"Широкомащабното значение на това изследване е, че то може да допринесе за разбирането на това как най-добре да се предпазим в случай на ядрен взрив", казва Хигли.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук