Тъй като времето става по-хладно, много хора все по-често посягат към горещо какао, лате и други сгряващи напитки.

За мнозина обаче няма нищо по-хубаво от чаша горещ чай.

И това не е случайно - освен че билковата напитка затопля, тя носи много ползи за здравето.

Ако сте любители на чая, най-вероятно обичате или сте опитвали мляко с чай. За някои това е любима напитка, други не могат да я приемат.

Но тук по-скоро възника въпросът защо все пак да слагаме мляко в чай? Оказва се, че това е нещо много британско и няма нищо общо с вкуса.

Защо го правят?

Британците имат свой собствен начин да правят нещата (като шофиране на противоположната страна на пътя) и това включва начина, по който приготвят чая си. Навикът на британците да слагат мляко в чай ​​се простира чак до 18 век - от времето, когато той се вари в тенджера.

По това време чаят е на почит и се пие от чаши от китайски порцелан. Той като това е скъп материал, малцина са тези, които могат да си позволят изискан порцеланов сервиз, а ако имат такав, чашите биха се напукали от топлината на кипящия горещ чай.

Решението? Сипват първо мляко в чашата, след това добавят чая. Студеното мляко охлажда чая достатъчно, за да предпази порцелана от счупване, а освен това напитката не горчи толкова. Според някои източници чаят също е бил невероятно ценен по онова време, така че семействата, които не могат да си позволят големи количества, добавят голямо количество мляко.

Има ли правилен начин да пиете чая си с мляко?

Колкото и да учудващо, но отговорът е: не. Можете да добавите толкова мляко, колкото искате, но се смята, че първо наливането на мляко и след това изливането на чая отгоре може да го направи по-добър, защото когато добавите горещ чай към студено мляко, ароматът се разпределя по-равномерно.