По време на полеви изследвания в Национален парк Ба Бе в североизточната провинция Бак Кан, Виетнам археолози са открили много следи от ранни хора.

Виетнам Плюс съобщава за откритието, позовавайки се на изявление на Института по археология на Виетнамската академия на социалните науки. Находките са направени в карстови пещери около планинското езеро Ба Бе.

Следи са открити в пещери, наречени Tham Kit, Tham Miya, Na Phong, Ba Kua и Gmina Mau. Повечето от тях са открити в пещерата Tham Kit. Входът към него се намира на 50 метра над повърхността на езеро.

В тази пещера изследователите са открили голям брой каменни инструменти, както и културен слой с дебелина 50 сантиметра. Тази глина съдържала над 50 каменни сечива и останки от огнище.

Открити са и артефакти, които озадачават изследователите. Като пример те посочват малко плоско камъче с две дупки, издълбани в повърхността му, диаметърът на които е около 1,2 сантиметра.

Учените смятат, че този предмет е направен с максимална грижа, като древният занаятчия е обръщал много внимание на пробиването на дупките. Целта на странния артефакт обаче все още е загадка за археолозите.

Открити са също кости и зъби на различни животни. Техният анализ показа, че труповете са били убити с пистолети. Това вероятно е била плячка на древните ловци. Възрастта на всички тези находки може да бъде до 20 хиляди години, казват археолозите.

Пещерата Tham Kit е с лице към югозапад, а вътрешната й площ е около три хиляди квадратни метра. Учените отбелязват, че подът на тази пещера е много плосък и гладък. Самият той се състои от три големи камери с много малки ниши. Вътре има много масивни камъни. Учените смятат, че са паднали от свода на пещерата по време на тремори в далечното минало.

Добавяме, че по време на разкопките са открити и каменни предмети от цивилизацията Хоа Бин (12000-10000 пр.н.е.). А в пещерите На Фонг и Ба Куа са открити много керамични предмети от желязната епоха.