Археолози откриха 80 ценни находки при разкопките край Черноморец. Находките включват различни бронзови монети, керамични съдове, лампи за осветление, накити. Интерес предизвиква вграден в един от зидовете на сграда от VI век каменен блок, на който са врязани грижливо кръстове и криптограма с гръцки букви („Мария ражда Христос“), съобщи „Труд“.

Особен интерес предизвиква т. нар. “сарафска сграда”. Назована е така от екипа на експедицията поради факта, че в нея са открити 7 бронзови теглилки за скъпоструващи стоки и златни византийски монети. Хрисосотира е малък полуостров, разположен в източната част на землището на гр. Черноморец, община Созопол. Екип под ръководството на проф. д-р Иван Христов за четвърта поредна година проучва една от най-големите крепости в района на Бургаския залив. Констултант на проучванията е доц. д-р Людмил Вагалински (Директор на НАИМ при БАН). В експедицията участват д-р Маргарита Попова (зам.ръководител) , Антония Йорданова, работници от Черноморец и с. Маринка.

При оглед на акваторията на полуострова е локализирана пристанищната зона на Хрисосотира. Под вода са забелязани останките на древен кей, както и основите на късноантични сгради. Екипът на проф. Христов вече подготвя подводна експедиция за следващия сезон, когато ще се търси потънал византийски кораб натоварен с амфори.