Най-големият вулкан в Италия и един от най-големите в света - Кампи Флегрей, може да е на прага на изригване, твърдят учени. 

През последните години се наблюдава увеличаване на земетресенията и движенията на земята и новите модели показват, че кората на вулкана може да се приближава към разкъсване, което може да доведе до евентуално изригване.

Кампи Флегрей е огромна падина с диаметър от 12 до 14 километра, част от която е под морето. 

За последно този супервулкан е изригнал през 1538 г. През последните 70 години обаче той показа значителна активност. 

През 50-те, 70-те и 80-те години се наблюдаваха двугодишни изблици на активност, а през последното десетилетие се наблюдава бавно, но стабилно нарастване на активността.

Крайбрежният град Поцуоли, разположен близо до центъра на калдерата, се е издигнал с почти 4 метра, феномен, известен като брадисеизъм.

Само през април тази година бяха регистрирани 600 земетресения, което беше най-големият брой регистрирани земетресения в историята на наблюденията.

Учените са използвали модел, за да проучат поведението на Кампи Флегрей, както при земетресения, така и при повдигане на земната повърхност. 

Според този модел части от кората на вулкана се доближават до предела на своята якост при опъване, което показва възможността за разкъсване в близко бъдеще.

"Нашето ново проучване потвърждава, че Кампи Флегрей се доближава до разкъсване. Това обаче не означава, че определено ще се случи изригване", каза професор Кристофър Килбърн от Университета на колежа в Лондон.

Земетресенията показват нарастващо налягане отдолу. Естеството на тези земетресения показва, че кората няма еластичност и вместо да се разтяга и огъва, тя се счупва. 

Въпреки че земетресенията не са от най-силните в региона през последните десетилетия, земната кора е станала по-слаба. 

Якостта на опън на кората, тоест максималното напрежение, което може да издържи, сега е около една трета от това, което беше през 1984 г.

„Нашите резултати показват, че части от вулкана отслабват. Това означава, че той може да се срути, дори ако напрежението на разкъсване е по-малко, отколкото по време на последната криза преди 40 години“, добави д-р Никола Алесандро Пино от обсерваторията на Везувий, представляващ Националния институт по геофизика и вулканология (INGV) в Неапол.

Изригването през 1538 г. се случи в рамките на 8 дни, започвайки на 30 септември. То беше придружено от отдръпване на морето и значително повдигане на сушата, надхвърлящо наблюдаваното през последните десетилетия. 

Вулканичният комин Монте Нуово, от който произлиза изригването, беше напълно оформен до 2 октомври. Монте Нуово е един от 24-те кратера и вулканични образувания на супервулкана, повечето от които са под водата.

Въпреки че моделът представлява интерес, учените все още имат малко информация какво наистина се случва. Изследователите се надяват да получат възможно най-много данни, тъй като в момента на територията на супервулкана живеят около 360 000 души.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук