Омански пещерняци най-накрая са се спуснали на дъното на мистериозния „Адски кладенец“ в източната част на Йемен - който много местни жители избягват, тъй като са сигурни, че там живеят джинове.
 


На изток от Йемен, недалеч от границата с Оман, в пустинята на провинция Ал-Махра, има „Адски кладенец“ с дълбочина около 110 метра и ширина 30 метра. Според местните жители и според ислямската есхатология, тази древна дупка се свързва с подземния свят и джиновете и е създадена като затвор за душите на невярващите. Миризмата, излъчвана от дълбините на „дупката“, подсилва такива мрачни спекулации.„Кладенецът е много дълбок: никога не сме достигали дъното му, тъй като там има малко кислород“, казаха по-рано официални лица. Някои изследователи предполагат, че йеменския кладенец представлява срутване или хлътнала могила. Такива могили обаче обикновено възникват в резултат на образуване на сегрегационен лед при замръзване и образуване на вечна замръзналост.

Крис Фогуил, професор по глациология и палеоклиматология в университета в Кийл в Германия, също преди това е заявил, че дупката в пустинята Ал Махра е дупка, причинена от ерозия на варовик. Някои вярват, че това е супервулкан, който ще изригне в бъдеще (няма научни доказателства за тази гледна точка).По един или друг начин, сега сме по-близо до разгадаването на загадката на „Адския кладенец“. Както съобщава AFP, миналата седмица екип от пещерняци от екипа за проучване на пещерите в Оман и геолози от Германския технологичен университет в Оман се спуснаха за пръв път на дъното на краденеца.

Те не видели там затворени души или джинове: само змии и трупове на животни. Както се оказа, именно разлагащите се тела плашили местните жители.

В кадрите, публикувани в медиите, се виждат капещи образувания, както и сиви и варо -зелени пещерни перли - калцитни топки. Изследователите взеха проби от вода, скали, почва и някои мъртви животни и планират да ги проучат.

Превод: БЛИЦ