Страхотната миризма на свежи кифлички с канела или топли банички със сирене вероятно ще привлекат вниманието и най-вече обонянието ви. Оказва се, че това, което надушвате, има много общо с това, което стомахът ви казва, твърдят изследователи от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс.

Според учените обонянието ви всъщност е по-силно, когато сте гладни, отколкото веднага след хранене.

По-конкретно, авторите на изследването установяват, че носът на човек става по-малко чувствителен към миризмата на подобни храни, ако току-що е ял точно този продукт. Например, хората са по-малко склонни да пожелаят канела, след като са я помирисали, ако са я яли само преди малко. Обратно, дори лек намек за миризма на канела, ще накара някой да отиде да си купи, ако все още не е ял.

Сканирането на мозъка на група участници, душещи канелени кифлички или пица, установи, че хората са по-малко склонни да възприемат миризми, съобразени с храната, след като ядат. Констатациите разкриват, че миризмата не само играе роля за това, което ядем - това, което ядем, също играе роля за това, което помирисваме.

Авторите на изследването добавят, че тази способност може да помогне на хората да се хранят по-балансирано, защото носът им ще търси по-разнообразно меню.