Хората имат способността да надушват някои миризми по-добре от кучетата и това се отнася най-вече до тези, свързани с виното, шоколада и съставка на бананите пише в. "Дейли мейл", цитиран от Дарик. Екипът на Джон Макган от университета Рътгърс установи, че човешкият нос без проблем може да проследи диря от шоколад по пода.
Миризмите силно влияят на човешкото поведение, на емоциите и спомените ни. И все пак откритието на американските учени звучи малко смущаващо, като имаме предвид колко неразвито е човешкото обоняние, в сравнение с това на кучетата.

Но това не се отнася до всички миризми. Екипът на Джон Макган провел експерименти със студенти със завързани очи. Те безпогрешно успели да проследят шоколадова диря по пода, пълзейки на четири крака.

Ако учениците искат да подобрят резултатите си в училище, хубаво е да подушват розмарин. Той значително засилва паметта и концентрацията.

"Представата, че хората имат по-лошо обоняние от това на мишките например, се основава на факта, че гризачите разполагат с гени за 1000 различни обонятелни рецептора, докато при хората те са само 400, изтъква Джон Макган. Но те никак не са малко и с тях ние можем да постигнем забележителни неща!"