Тук е мястото, където работя. Всичко, което съм направил през последните 15 години, е тук - стаите за програмиране и за музикантите. Това е голяма репетиционна за мен и екипа ми. Така Горан Брегович коментира в ефира на Нова тв своята къща в Сърбия.

"В къщата има само една спалня. Ако останете, трябва да спите с мен", пошегува се музикантът.

"Аз съм местен композитор. Трябва да съм тук. Музиката ми извира от тези няколко стотин километра наоколо. Опитах да работя в Париж", каза още той.

"Аз съм от рокендрола - трябва да е бъркотия. Днес не е работен ден, но обикновено тук обядват 5-6 човека. Хората си предсатавят композиторите на изгрев и залез да чакат музата да дойде, но не е така. Ако разгледате историята на изкуството, всички имена работят минимум 8 часа дневно като обикновени хора. Няма смисъл да се надуваш само защото си артист. Талантът е като пастата за зъби. Трябва да го натиснеш, за да стане нещо", уточни Брегович.

Запитан за живота в Сърбия, той отвърна: "Нали знаете, ако си роден в Сърбия, трябва да си готов, че ще чуваш лоши новини в живота си. Но, ако погледнем историята, ще видим кръг, в който се редуват отчаяние и оптимизъм. Сега е период на оптимизъм. Няма причина да вярваме, че Европа ще ни реши някога проблемите. Вярвам все пак, че Европа има малък план дори за нас".

"Като нация не сме готови да участваме в реалната политика. Хората още се подговтят емоционално и не взимат насериозно политиците. Дори аз! Въпреки че има последствия върху живота ни, те са просто едни примитивни политици и се борят по примитивен начин за гласовете ни. Могат дори да продадат майките си за гласове. Трябва да преминем през различни етапи, но трябва време. Франция е мястото, където започва буржуазната революция и техните последни 3 или 4 президенти бяха съдени за корупция", каза още музикантът.

Относно това, че е роден в Сараево, където е започнала Първата световна война, той заяви: "Човешките същества не се учат бързо, а бавно. От 4 милиона войници 1 милион загинаха в Първата световна война. Може би атентатът в Сараево можеше да е избегнат. Но какво ще направиш, ако някой се опитва да убие страната ти – убийте го! Когато става дума за защита на честта, можеш да направиш някои нерационални неща”.

Запитан как вижда България сега, музикантът отговори: "Вие направо катапултирате! Несравнимо е! Знам България, свирил съм в много от вашите градове. Не са много чуждестранните музиканти, които могат да се похвалят с нещо такова. Знам, че може да се оплаквате от много неща, но вие сте щастливи, че сте родени на това красиво място. На моята музика сякаш й е комфортно в България. Ще откриете някои ноти, които съм откраднал от България. Ще откриете някои български елементи".