Опасността от слани идва с настъпването на месец октомври. През месеца трябва навременно да се приключи беритбата на домати, пипер, зелени фасул и др., пише в. Монитор бг.

Недоузрелите домати да се прибират и се съхраняват в помещения при температура 10-12 ºС, препоръчват от Националната служба за съвети в земеделието.


През втората половина на октомври започва прибирането и на моркови, целина и ряпа.

Важно е прибирането да стане преди почвената повърхност да започне да замръзва, което означава, че може да се извърши и към края на месеца в зависимост от климатичните особености на конкретния район.

Срокове

Грижите по отглеждането на късното зеле, карфиола и праза продължават. През октомври се засаждат лука и чесъна, а към края - марулята, салатата и ранните сортове главесто зеле.

Площите, от които реколта вече е прибрана, трябва да се почистят от растителни остатъци и да се извърши дълбока оран. Преди оранта се извършва есенното торене.

Внасят се органични и минерални торове. Най-добре е количеството на внесените торове (торовата норма) да се определи след агрохимичен анализ на почвата и в съответствие с изискванията на планираната за отглеждане култура. Агрохимичен анализ на почвите се извършва в лицензирани лаборатории.

Защита

През октомври е време за растителнозащитни мерки в полиетиленовите оранжерии.

Високата влажност и постоянната температура в оранжериите благоприятстват развитието на гъби и плесени, както и на някои вредители.

Растителнозащитните мероприятия провеждайте след консултация с агроном и след констатиране на наличие на патогени или вредители. В офисите на всеки областен град към НССЗ стопаните могат да получат квалифицирана помощ от специалист агроном.

Есенниците

Най-важната грижа през октомври е навременната и доброкачествена приключване сеитбата на есенниците - пшеница и ечемик. Благоприятният срок за различните райони на страната трябва да завърши между 10-и и 20-и октомври. Ако по някаква причина

тези срокове бъдат пропуснати, трябва да се има предвид необходимостта от повишаване на посевната норма, за да не се получат редки посеви.

Задължително е валиране на засетите площи, мероприятие което често се пропуска и взема своя отрицателен дял върху добива и качеството на посева.

Грозде

В началото на месеца трябва окончателно да приключи гроздобера и да се подготви лозето за есенната дълбока оран.

Заедно с оранта се внасят органични и минерални торове. Внасянето на торовете да става след консултация с агроном и извършен агрохимичен анализ на почвата и препоръките за торене.

Дюлите трябва да започнат да падат сами

Завършва брането и на късните сортове ябълки и круши. Берат се дюли, мушмули и нарове. След беритбата е необходимо да почистете дръвчетата от счупените и заболели клони и мумифицирани плодове. След това може да пристъпите към обработката на почвата.

През есента в овощните градини се извършва дълбока оран. Съобразно възрастта на дърветата се извършва торене с органични и минерални торове на база агрохимичен анализ.

Трябва да се избърза с прибирането на неприбраните плодове. Това ще създаде възможност на дърветата да извлекат своевременно необходимите им вещества от почвата и да се запасят за предстоящата зима. Зимните плодове трябва да узреят добре на дървото.

Рано откъснатите плодове се сгърчват в склада, губят сока и вкуса си. В помещението за съхранение плодовете се подреждат върху дървени лавици, касети и щайги, но само в един пласт.

Дюлите трябва да останат на дървото, докато почнат да падат сами. Орехите, преди да се приберaт на постоянно място, трябва да се изсушат на сянка и в проветриво помещение. Съхраняват се върху сита или на проветриви места в един ред.

Лешниците се прибират, щом плодовете им започнат да се отделят от обвивката. Добре е да се съхраняват в умерено влажен пясък, отколкото на въздух. Мушмулите остават на дървото до настъпване на студовете. Мразът ги прави меки, кафяви и вкусни.

През октомври при всички дървета протича процес на усилено запасяване с резервни хрaнителни вещества.

Това налага почвата в междуредията на младите овощни насаждения да се обработва дълбоко. В малките градини това се свежда до окопаване около дърветата, което подобрява влагозапазяването на почвата.