Различните народи имат различни вярвания и митове за това какво ви чака, ако лявото ви око От Китай до Индия - хората винаги са се опитвали да обяснят това състояние или да разберат какво им предвещава. Китайците казват, че ако лявото ви око трепти, то ви чакат блага вест и много пари. Това вярване е познато и по нашите земи. В Китай смятат, че ако това става с дясното око е на лоши новини и бедност.

 В Индия пък е обратното - ако ви трепти дясното око - очаквайте пари, ако пък е лявото - лошо. Зависи и от това дали сте мъж или жена. Ако на жена й трепка лявото око - трябва да се радва, ако си мъж обаче -трябва да се тревожиш.

В някои части на Африка, трептенето на долния клепач значи, че скоро ще рониш сълзи. Ако ви играе горен клепач - ще имаш неочаквани гости.

На Хаваите трепти ли ти окото - чакай гости. Има и версия, че може да се простите с  член на семейството, ако ви трепти лявото, а ще се появи нов член на семейството, ако трека дясното.

Трептенето на очите е често срещано явление. Обикновено то си отива за няколко часа, но има случаи, в които се застоява със седмици и дори с месеци.

Има няколко основни причини лявото или дясното ви око "да играят", както сме свикнали да казваме у нас. Ще посочим като най-вероятни причинители на трептенето преумората, стрес, злоупотребата с кофеин и алкохол, сухи очи, хормонален дисбаланс, алергия. Когато окото ви трепти за час-два, няма нужда да се притеснявате.

Най-вероятно не става дума за медицински проблем. Ако обаче трептенето продължи няколко дни - уверете се, че си почивате достатъчно и не сте претоварени с работа и ангажименти. След като изброихме най-вероятните причини, време е да кажем няколко думи и за това как да се отървете от това досадно състояние. Спрете да живеете под стрес. Понякога всички ние се напрягаме повече от необходимото, но тялото на всеки реагира различно.

И това е интересно: Най-мощният лек за зрение в света: Научете го, преди да бъде премахната от интернет - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Трептенето на окото обаче освен белег за прекомерен стрес, може да означава, че имате проблеми с очите. В йога има много упражнения за очите, а техниките за дишане също не са за пренебрегване - те ще облекчат организма ви и ще ви отдалечат от ежедневието под напрежение. Спете повече. Липсата на сън понякога се дължи на нервно напрежение или друго, но едно е сигурно - това е една от основните причини за трептенето на очите. 

Преумората на очите в наши дни най-често става заради прекомерното стоене пред компютъра. Задължително използвайте предпазни очила и обърнете внимание на това дали мониторът ви е такъв, който щади очите. Ако не - сменете го!