Забелязвали ли сте, че на повечето ципове има надпис YKK? А питали ли сте се какво означава това?
Ципът е патентован през 1851 година от Илайъс Хол, който е изобретил преди това шевната машина. Може би поради тази причина той изобщо не разработва своя патент.

И 42 години по-късно Уиткомб Джъдсън, също изобретател, усъвършенства патента на Хол, прави го по-сложен и така се родил съвременният цип през 1913 година. После започват разни доизкусурявания, с цел циповете да стават с повече елементи на единица площ, понеже първите ципове били малко едрички.

Тази история е интересна, но къде остана съкращението, някакъв код ли е, какво е ? Може да не ви се вярва но по едно време 90% от циповете идват от едно и също място - Япония и компанията „Йошида Кабушики Каиша" (YKK).

Тя е създадена през 1934 година, но след войната японските ципопроизводители влагат такова усърдие, че произвеждат 7 млн. ципа дневно, в 427 цвята, което си е новина, че има толкова цветове изобщо, в 109 дъщерни компании с близо 50 000 служители. Разбирате, че хората са произвели толкова много качествени ципове, че буквално са наводнили конкуренцията.

Ето как шансът да имате цип с надпис YKK е огромен. Разбира се, конкуренция има. А най-голямата идва от Китай, които са твърдо решени да победят рано или късно. Забавното е че днес 80 % от всички ципове се правят в Китай, но във фабрики на японската компания. Така че едно е сигурно - ципът ви е азиатски.

Източник: Pitanka