Живота след смъртта различните религии интерпретират по различен начин. Но историята за възкресението на мъртвите е в почти всички вярвания. Това също е популярен сюжет в приказките, филмите и митовете. Но най-популярни са историите за "възкресението на мъртвите", които се случват в реалния живот. И Барнаул в Русия не е изключение. 

Местен вестник направи подбор на такива "чудеса", записани в различни страни по света и с различни хора. При никое от тях обаче не може да се каже с пълна сигурност, че човекът наистина е бил мъртъв и след това е възкръснал. При такива истории, всяка година се добавят нови подробности, емоции, мнения на някои експерти и дори свидетелствата на очевидците се променят. 


Клавдия Устюжанина от Барнаул 
Навремето столицата на Алтайския район и нейната жителка са били обект на обсъждане от хиляди хора. Устюжанина починала на 19 февруари 1964 г. на операционната маса в градската болница в Барнаул. Оперирал я известния хирург Израил Неймарк. Имало и други лекари, асистенти, студенти наоколо. Това, което се случило по-нататък, все още не е известно със сигурност. Но най-разпространената версия е, че Клаудия Устюжанина починала точно на операционната маса. Лекарите обявили смъртта и тялото било изпратено в моргата. Когато дошли роднини за него три дни по-късно, ги очаквал шок. Мъртвият пациент оживял и започна да се разхожда в студената морга. 

Тя била освободена у дома, през 1964 г. тя отново е била оперирана, без да са открити каквито и да е било признаци на рак, после се преместила в друг регион, където живяла още много години. В края на краищата, през 60-те години на ХХ век, новината за чудото на Барнаул - възкресението от мъртвите на Клаудия Устюжанина - се разпространила в цялата страна. Вярващи започнали да се стичат към дома й. 
След случилото се, синът й Андрей станал свещеник. Той все още е жив и служи в манастир.

Лиз Мираглос
Това момиче се родило 12 седмици по-рано. Лекарите диагностицирали смъртта й почти веднага след раждането и я свалили в моргата. Но след известно време, вече в хладилника, бебето започнало да плаче. В чест на това магическо завръщане към живота, тя получила името си, което означава "прекрасна светлина". 

Карлос Камехо 
Карлос Камехо е друг "възкръснал мъртъв". На точно 33-годишна възраст той е имал автомобилна катастрофа. Човекът бил транспортиран до моргата, тъй като нараняванията били несъвместими с живота. Но когато жена му пристигнала за идентификация, я помолили да чака. Оказало се, че по време на аутопсията кръвта е потекла от тялото, което било знак за живот. 
Човекът накрая се събудил напълно, казал, че го боли ужасно и се нуждае от медицинска помощ. Той бил изпратен в болницата за лечение. По-късно "възкръсналият" бил освободен у дома. 

Кумар Маревад 
В случая с 17-годишен тинейджър от Индия, въображаемата смърт практически е преминала в погребение. След ухапване от куче той спрял да диша и показва признаци на живот. Близките го сложили в ковчег и го завели в крематориума. По пътя към пещта се събудил и започнал да крещи. 
Доколко всички тези истории за "възкресението на мъртвите" са реални, е трудно да се прецени. Но в медицината има понятието "синдром на Лазар". Това е много рядко явление, при което човек, който изглежда мъттъв по всички обективни показатели, внезапно оживява.

Превод: БЛИЦ