66-годишният Стивън Таскър се занимава професионално с поставяне на подови настилки в родния си Северен Уелс, но също така има страст към историята.

Мъжът наскоро е сглобил устройство, което според него е използвано за построяването на Стоунхендж - мистериозна структура на 130 км от Лондон, изградена от огромни камъни преди около пет хиляди години.

Таскър смята, че подобна машина е била използвана и от строителите на египетските пирамиди, информира "Дейли Стар".

Таскър е успял да пресъздаде изобретението на древните строители и сега експертите наричат неговата версия едно от най-достоверните обяснения за това как мегалити с тегло до 50 тона са се придвижвали на стотици километри.

Неговата "антигравитационна машина" прилича на огромна дървена люлка, с която любителят историк вече е успял да вдигне 300-килограмова тежест.Процесът на създаване на машината започва още през 2004 г., но набира скорост едва през 2018 г. Таскър е бил вдъхновен да продължи работата си заради покана да изнесе лекция в Музея на Манчестър, където се намира една от най-големите изложби във Великобритания, посветена на Древен Египет.Според Таскър дори в Библията има описание на машината. Именно пасаж от свещения текст му помага да осъществи изобретението си. Препратката е към глава 10 от Книгата на Йезекиил, където, наред с други неща, се казва и следното: "Когато херувимите се движеха, колелата до тях също се движеха, а когато херувимите разперваха крилата си, за да се издигнат от земята, колелата не напускаха мястото си до тях".Според някои специалисти Таскър предлага "много убедителна" алтернативна теория за построяването на Стоунхендж.

Въпреки това "антигравитационната машина" не се харесва на всички. Например инженерът Шон Уайтхед, който изследва египетските пирамиди, отбелязва, че идеята на уелсеца "не е нито по-добра, нито по-лоша от други концепции".

Превод и редакция: БЛИЦ