Попълнете търсена ключова дума или фраза

Изумителната история на Александър, който откри кървав ятаган на тавана си в Бунарджика (СНИМКИ)

https://blitz.bg/lyubopitno/izumitelnata-istoriya-na-aleksandr-koyto-otkri-krvav-yatagan-na-tavana-si-v-bunardzhika-snimki_news660491.html Blitz.bg Пловдив, България 03 Март 2019, 22:04 2541 прочита 0 коментара
Ятаган с история показа на празника на Бунарджика 17-годишният Александър Брусев от Английската гимназия. Младежът бе в зелена аба, типична за Хасковския край, пише "Марица". "Там комбинират зеления цвят с черен", обясни Александър.

Бе препасал силяхлък, от който стърчаха два пищова с украсени дръжки.

Алаксъндър вади караколака си

"Те не са автентични, защото след празника тук смятам да отида в Брестник, а там разрешават да се гърми с такива пищови. Понеже ще гърмим, не съм взел от оригиналните хайдушки пищови, за да не стане беля", обясни той.

Трите резки на острието се виждат ясно

С баща си са събрали 9 автентични хайдушки пищова. Пушката му е автентична капсулна пушка от епохата. На врата си Александър носи копие на старинен хайдушки кръст и наниз сребърни стари монети.

Открил ятагана на тавана си "под три пръста прах".

"Всъщност това не е ятаган, а караколак или калъч. Само дръжката му бе изгнила. Пловдивски майстор я възстанови с орехова и сега изглежда като стара", обясни младият родолюбец.

На тъпата страна на караколака му има три отчетливи резки. Според преданията това значи "три отнети живота". "Баща ми има друг ятаган и на него има шест резки", разказа ученикът от Английската гимназия.

Александър и баща му бяха на Бунарджика за честванията на 3 март. И двамата членуват в сдружение "Традиции". 

 

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам