Учените са се почувствали доста объркани, когато са открили черепа на 20-годишен мъж, отпреди пет хиляди години. След детайлно проучване на находката е установено, че младежът е претърпял мозъчна операция, съобщават световните издания.

Удивително е, че през бронзовата епоха вече са прибягвали до сложни хирургически интервенции, които са извършвани с помощта на каменен „скалпел“. Следите от трепанация могат да бъдат открити на фотографии на черепа, заснети в Крим, Русия, съобщават световните издания.

Олеся Успенская, изследователка на археологията от каменната ера, е разказала за три вида отпечатъци върху черепа, оставени от различни каменни остриета. Това са продълговати линейни следи, които не са широки; дълбоки успоредни канали и следи, оставени от дебело острие.

В древността мозъчната операция може да е била извършена с цел облекчаване на мигрена, премахване на хематоми, лечение на различни наранявания и епилепсия. Възможно е в миналото трепанацията да се е извършвала и по време на ритуали. Според някои източници, трепанацията също така е помагала за промяна на характера на човека.

Мария Доброволская от Лабораторията за контекстна антропология е заявила, че дори в древността степента на оцеляване от такива операции е била на високо ниво. Много хора са преминали успешно дори през няколко хирургични интервенции. За съжаление 20-годишното момче е нямало късмет: той е починал малко след операцията. Това се разбира от липсата на следи от зарастване на раните.

Още в древността активно са се извършвали сложни операции и в повечето случаи всичко завършвало добре.