Освен като мъж и жена, канадците вече ще могат да се самоопределят и като трети особен пол. Това става възможно, след като правителството официално разреши третия пол, обозначен като "Х", да може да се вписва във всички документи. Промяната ще бъде въведена най-напред в Министерството на имиграцията, а след това и във всички останали държавни институции.
Целта е да се улесни получаването на паспорти, документи за пътуване или имиграционни документи, които съответстват най-добре на половата идентичност на хората, които не се идентифицират нито с мъжкия, нито с женския пол, се казва в изявление на канадското правителство.

През юни страната прие законопроект, който добавя "половата идентичност или изразяването на пола" редом с расата, религията, възрастта,  сред мотивите за дискриминация, забранени от Канадската харта на правата.

Канадският министър на имиграцията Ахмед Хусен съобщи, че решението в официалните документи да може да се записва неутрален пол, е прието, за да може канадците да бъдат такива, каквито искат,  и да живеят съобразно половата си идентичност, както и сами да изразяват каква е тя.

„Въвеждайки в официалните документи пола „Х” ние правим важна стъпка към постигането на равенство между всички канадци, независимо от тяхната полова принадлежност”, коментира Хусен. Промяната ще бъде въведена още в края на този месец, първо от Министерството на имиграцията, а след това и от всички останали дълржавни институции. 

По-рано  Канада разреши в имиграционните документи  чужденците да могат да се определят и с трети пол. В началото на юли министър-председателят на страната Джъстин Трюдо обяви,  че обмисля вписване на неопределен вид пол в личните карти. Трюдо е и първият премиер, който се включи в гей парад в страната, пише "Дарик".

Първата държава в света, въвела официално в документите си трети неопределен пол „Х”, е Австралия. Промяната бе въведена като мярка срещу сексуалната дискриминация, която да даде възможност на  транссексуалните и хората, които не искат да си определят половата принадлежност, да запълват с „ Х” графата "пол" в документите за самоличност.