Въпреки че някои не харесват този нов термин, реално той отразява до голяма степен модерния начин на живот, воден от хората, които могат да работят от всяка точка на света. Желанието за постигане на идеален баланс между трудово ежедневие и личен живот убеждава все повече хора в предимствата на работата от разстояние.

Същевременно множество населени места предоставят всички необходими условия за този модерен начин на живот.

Сред световните градове, предоставящи добър баланс между качество и цена от гледна точка на дигиталните номади, се подрежда и българската столица София, сочи порталът Nomad List. 

В последните години интернет инфраструктурата се подобри навсякъде по света, а споделените офисни площи започнаха да никнат като гъби, като подобно работно място вече може да се намери не само в големите градове, а практически навсякъде.

Паралелно с  всичко това, работодателите в наши дни са много по-отворени спрямо идеята да наемат хора, които да полагат труд от разстояние или директно да разчитат на така наречените фрийлансъри - казано иначе, хора, упражняващи свободни професии.

Статистика, публикувана от GapYerEscape.com, изготвена на на база 12 хил. изображения в социалната платформа Instagram, определя 25-те топ дестинации на отминаващата 2018 г. за дигитални номади, предава Forbes.

На първо място в това подреждане попада индонезийската туристическа перла о. Бали. Не е изненадващо, че тропическият остров се нарежда като най-предпочитана дестинация за работещите от разстояние професионалисти. Островът се радва на целогодишно лято, красиви плажове и прилична храна на достъпни цени.

Бали изглежда изобщо не се дърпа от прийждащите фрийлансъри, тъй като предлага отлични условия за дигитално номадстване – от споделени офисни пространства до разнообразни предложения за свободното време. В сходно проучване на Nomad List, като най-популярни и евтини средища за дигитали номади в Бали са посочени населените места Кангу и Убуд.

Най-предпочитаният регион от пътуващите професионалисти е Европа с цели 5 населени места в челната десетка.

Изненадващо, разходите за живот не винаги са водещите характеристики за дигиталните номади, тъй като в първата десетка попадат градове, като Лондон и Париж – едни от най-скъпите в света.

Тази особеност на европейските мегаполиси се балансира от неща, като достъп до бърз интернет, евтино пътуване по въздух и прочее. В топ дестинациите попадат и 2 американски градове.

„Анализът е изготвен на база локални данни от над 12 хил. изображения в Instagram, публикувани с хаштага #digitalnomad”, казва Амар Хюсейн, основател на Gap Yer Escape.

Топ 10 на най-предпочитаните дестинации от дигитални номади:

1. Бали, Индонезия

2. Лондон, Великобритания

3. Чианг Май, Тайланд

4. Лисабон, Португалия

5. Барселона, Испания

6. Ню Йорк, САЩ

7. Банкок, Тайланд

8. Лос Анджелис, САЩ

9. Париж, Франция

10. Берлин, Германия

В подреждането за най-добри дестинации на GapYerEscape.com единственият представител на Европа, който не е от западната част на континента, е унгарската столица Будапеща, заемаща единадесетата позиция.

В челната десетка се наблюдават сериозни разминавания по отношение на разходите за живот. Трябва да се има предвид, че посочените разходи са средностатистически на база официалните данни, като всеки, който се научи да живее като местното население, със сигурност смъква голяма част от харчовете.

Ето някои примери за средните месечни разходи, които би имал чужденец, живеещ по правилата на дигиталните номади.

Бали, Индонезия – 1 225 долара на месец

Лондон, Великобритания – 4 176 долара месечно

Чианг Май, Тайланд – 1 043 долара месечно

Лисабон, Португалия – 2 115 долара на месец

Барселона, Испания -  2 861 долара месечно

От друга страна, най-добрите центрове за дигитални номади, предоставящи балaнс между цена и качество, предоставят конкурентна алтернатива на горепосочените градове. Тези характеристики следи и сайтът Nomad List, където могат да се намерят всички топ градове радващи се на горепосочения баланс от гледна точка на пътуващите фийлансъри. 

Сред тях се нарежда и българската столица София, която заема 23-о място сред стотиците оценени градове в проучването.

За да онагледим разликите в подрежданията на GapYerEscape.com и Nomad List, Будапеща, която бе на 11-а позиция в проучването на първия сайт, заема 20-а позиция във втората класация за най-добри бюджетни центрове.  

Топ бюджетни дестинации за дигитални номади:

Катманду, Непал – 647 долара месечно

Лвов, Украйна – 832 долара месечно

Ханой, Виетнам - 860 долара месечно

Каосиунг, Тайван – 958 долара месечно

Коломбо, Шри Ланка – 999 долара месечно

София, България – 1 358 долара средно на месец

Столицата ни е оценена изключително положително по всички 5 показателя, включващи сигурност, скорост на интернет, разходи и забавление.

Варна се нарежда на 144-о място (1 331 долара на месец), едно място зад канадския град Торонто, а Пловдив на 152-о място (1 381 долара на месец).