В началото на октомври приключи едноседмичният „Октоберфест“ в Германия. Несъмнено това е фестивалът, който събира стотици хиляди хора от различни държави, за да „разлеят“ много бира по халбите, пише "Труд". 

Истински празник на пивото, което през годините се превърна в национална напитка за много народи. Този път веселието бе в пъти повече, поради липсата му през последните две години, заради наложените COVID мерки. 

Това ни даде повод да обърнем внимание на някои любопитни факти за бирата.

Полезна за сърцето

Казано накратко – бирата е смес от ечемичен малц, хмел, дрожди и вода. Бирата може да бъде полезна за предотвратяване на заболявания на сърцето и кръвоносната система.

В умерено количество пивото спомага и за намаляване риска от развитие на камъни в бъбреците. Важно е да се отбележи, че бирата е полезна за бъбреците, но само когато е топла, тъй като тогава  може да разшири пикочопровода и да въздейства благоприятно при определени бъбречни проблеми. 

Вреди на психическото и физическото здраве

Бирата обаче може да повлияе и негативно на здравето ни. Възможно е прекомерната консумация да доведе до чернодробни и сърдечносъдови заболявания, изразяващи се в инсулт, инфаркт, исхемия, аритмия, тахикардия, задух.

Прекомерно количество бира може да навреди и на вътрешните органи и да доведе до цироза на черния дроб, хепатит, гастрит, киселини, стомашна язва. За мозъка пък може да  допринесе за влошаване на паметта и концентрацията. Затова припомнете си „златното“ правило – пийте с мяра!

Бонусите са важни! 200 лв. Спорт и 1500 лв. Казино
 

Намалява стреса

Изследователи от Университета в Монреал открили, че две чаши бира на ден значително понижават тревогата и стреса, които обикновено са свързани с работата и ежедневните задачи. Освен това важно е да се спомене и социалният аспект.

На по бира хората си казват много неща, отпускат напрежението и атмосферата става по-приятелска. Това е успешен начин да махнем с ръка на проблемите, както и повод за сплотяване на колектив. Какво по-добро предложение от това да седнем... на по чаша пиво. 

Лек за безсъние и настинка

Наличието на лактофлавин и никотинова киселина в бирата са отговорни за способността й да стимулира съня. Хмелът също се „бори“ с безсънието. Освен това, в някои случаи, пиенето на топла бира може да се окаже лек за настинка.

Когато се затопли, ечемикът в бирата подобрява кръвообращението и подпомага дишането при претоварване. Пивото осигурява облекчаване на болки в ставите и повишава имунитета. Затова трябва да загреете бирата на водна баня и добавете 4 чаени лъжички мед към нея.

Пивото няма вина за „биреното коремче“

И може би най-важната причина да пием бира е, че тя всъщност не е виновник за т.нар. „бирено коремче“. Проучване на специалисти от Университетския колеж в Лондон показва, че всъщност няма достатъчно научни доказателства в подкрепа на схващането, че пиенето на бира води до появата на коремче.

Те подчертават, че любителите на виното или спиртните напитки понякога имат по-големи коремчета. Ако има някаква връзка за това, че бирата е „виновна“ за затлъстяването, то вероятността е твърде слаба. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук