Китай планира да тества мисията си за защита на планетата, като отклони астероид през следващите 10 години. Една от основните цели е да се вземат проби от такъв астероид, каза директорът на китайската програма за изследване на Луната - Ву Вейрен.

„Планираме да вземем проби от астероиди през следващите 10 до 15 години. Не бихме могли да кацнем на астероид, както направихме на Луната и Марс, тъй като тялото му е твърде малко за кацане. Това което планираме е да се „прикрепим" към него, което означава, че сондата се приближава бавно до него, след което се прикрепя. След това сондата ще се опита да събере някои проби от астероиди и да ги донесе на земята. Това е начинът, по който изследваме как астероидът се формира", каза Ву.

Тръпката е навсякъде с efbet.com

Друг фокус на такова изследване е да се проучи възможността за отклоняване на астероид, идващ към земята.

Планът за отклонение се състои от конкретни стъпки като откриване, ранно предупреждение, отклоняване и спасяване.

„Сега ще стартираме мисия за защита срещу малки небесни тела“, каза Ву.

Досега Китай е постигнал извличане на лунни проби и изследване на Марс и ще предприеме стъпки за изследване на Юпитер и Уран.

Освен това Ву посочи, че в допълнение към изследването на планети, сонди, изпратени от Китай, също ще проведат научни изследвания в края на Слънчевата система.

„Искаме да стигнем до ръба на слънчевата система и така да видим как изглежда там, където слънчевият вятър среща космическия вятър", каза експертът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук