Използван от боговете от древни цивилизации до рекламиран като култура на бъдещето, която може да облекчи продоволствената несигурност и да разнообрази хранителните системи, амарантът е перла в света на зърнените култури. Ето някои от тайните на растението, които са заинтригували древните общности, така и съвременните изследователи.

Култивиран главно в Азия и Северна и Южна Америка, амарантът се отнася до едногодишни или многогодишни растителни видове от семейство Amaranthus. От зърната и листата до нежните му стъбла, всички части на растението са били използвани като храна, лекарство или чисто за декоративни цели. В древна Гърция се смятало, че разстилането на цветя от амарант над гробовете на мъртвите придава безсмъртие.

Считало се също за божествена храна от ацтеките, които създават скулптури на своите богове със смес от амарант и мед. Тези скулптури по-късно са били натрошени на парчета, за да бъдат изядени от богомолците.

Когато испанците завладяват империята на ацтеките през 1521 г., те забраняват култивирането и консумацията на амарант, считайки, че поклонението на амаранта от местните американци е заплаха за християнството. За щастие семената на растението оцеляват в малки общности в Андите и Америка, където продължава да се култивира до днес.

Начален Бонус до 1500 лв. за Онлайн Казино Игри от efbet!

Значението за местната култура в Мексико, както и вкусовите качества на амаранта, водят до подновяване на култивирането на растението през 70-те години на миналия век.

Мексиканските фермери възстановят отглеждането и производството на диви сортове. Това съвпада с интереса на САЩ към изследване на недоразвити и устойчиви култури, които могат да разширят глобалната хранителна база. Популярността на културата нараства, след като през 1975 г. е посочена от Националната академия на науките на САЩ като култура с висока стойност и агрономически потенциал.

Ренесансът на амаранта провокира провеждането на конференции и изследователски проекти, посветени на разбирането на неговата биология, методи на отглеждане и хранене.

Устойчивостта на амаранта на различни климатични условия е една от основните причини за възраждането му в съвременното земеделие. Скорошни проучвания потвърдиха уникалната способност на културата да вирее както в хълмисти терени, така и в открити равнини, както и нейната висока толерантност към суша, почви с висока соленост и замръзване. Това я прави уникално адаптивна култура за борба с ефектите на нарастваща сезонна несигурност, за разлика от много други, които изискват специфични условия, за да процъфтяват.

Културата също така активира механизъм за пестене на вода, когато е подложена на стрес от влага, увиснала или увяхнала, за да спре изтичането на вода. Това я прави по-издръжлива в сравнение с култури като царевица, чиито листа ще се навият и покафенеят при влага.

В допълнение към своята устойчивост на климатични условия, амарантът може да се похвали с впечатляващ хранителен профил. В сравнение с конвенционалните зърнени култури като пшеница и царевица, амарантът е с по-високо съдържание на протеини и е пълен с всичките девет основни аминокиселини.

Зърното също е с високо съдържание на фибри и желязо, като същевременно има ниско съдържание на наситени мазнини. Неговото естество като хранителна сила може да е причината ацтеките да вярват, че им е дало свръхестествени сили.

В допълнение към неговата хранителна плътност и адаптивност, способността за висок добив и кратките производствени цикли на амаранта също го правят потенциално решение за справяне с хранителната несигурност в по-бедните региони.

За разлика от много зърнени култури, амарантът също е много гъвкав в употребата си и всички части на растението могат да се консумират. Зърната на амаранта могат да се използват цели или смлени на брашно за печене. В Мексико зърната от амарант се препичат, след което се комбинират с мед, меласа и шоколад, за да се създаде Alegria, бонбон, който буквално се превежда като „радост“ на испански.

В някои култури амарантът се използва по-често като листен зеленчук или смлян на паста за сосове и яхнии. В Нигерия мнозина обичат да допълват своето ястие с начукан ямс с амарант, докато китайската кухня често го използва като самостоятелно задушено или пържено зеленчуково ястие. Листата се използват в гръцкото ястие Влита, където се вари и се сервира със зехтин и лимон.

Ще стане ли амарантът някога популярен?

Докато някои изследователи смятат, че има потенциала да бъде следващата киноа, други подхождат със съмнение. Кели Тоупс, програмен директор на Съвета за пълнозърнести храни отбелязва, че докато консистенцията и размерът на киноата я правят лесна алтернатива на ориза, амарантът е по-малко кремообразно зърно, което може да означава, че не е адаптивно като зърно.

Д-р Роб Майърс вярва, че по-бавното усвояване на амаранта може да се дължи на по-тъмния цвят на зърното, като отбелязва, че хората винаги са били склонни да избират по-светли на цвят зърна. Той обяснява, че това предпочитание може да се дължи на факта, че по-светлите зърна улесняват разпознаването на лоши семена и други примеси.

Минималната осведоменост на потребителите за хранителни ползи на растението е друга бариера пред комерсиализацията му. Понастоящем амарантът все още често се пренасочва към специализираните магазини за здравословни храни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук