Тази какофония е описана като "най-ужасяващият звук на света" и напомня на писъците на умираща жена, съобщават световните издания.

Ацтекските свирки на смъртта са проучвани от учените от много дълго време и сега експертите успяха да пресъздадат нова версия на легендарния инструмент с помощта на 3D принтер, записвайки звука му на камера.

Свирката се основава на оригинал с форма на череп, намерен заедно със скелет в Мексико в края на 90-те години.

Археолозите смятат, че необичайният инструмент с формата на череп е бил използван от ацтеките по време на жертвоприношения в чест на бога на вятъра Ехекатъл.

В мита за сътворението на ацтеките Ехекатъл изиграва основна роля, като духва върху двама богове, които са изгорени в жертвен огън и стават слънцето и луната. Боговете остават неподвижни, докато порив на вятъра не ги отнася в небето.

Видеото със зловещия звук на свирката е публикувано от образователният канал Action Lab, посветен на провеждането на научни експерименти.

Трудно е да се повярва, че това не е човешки предсмъртен вик, но има няколко теории защо свирката звучи толкова страшно.

Някои експерти смятат, че по този начин ацтеките са помагали на душите на мъртвите да преминат в отвъдното, когато са ги принасяли в жертва. Въпреки това свирките могат да се използват и от воини, за да всеят страх в сърцата на враговете си в началото на битката.

Формата на свирката имитира структурата на човешкия ларинкс, така че когато човек духне в нея, въздухът се разделя на две части, създавайки осцилиращи звукови вълни.

Вътре в свирката има топки от дърво, които отскачат и допълнително изкривяват звука. Първоначално, когато този предмет попаднал в ръцете на археолозите, те го смятали за някаква играчка, но след 15 години един учен решил да духне в дупката отгоре и чул звука на агония.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук