На Марс се е оказало, че има много странни скали, които преминаващият иначе през всичко марсоход, просто не може да пробие, сякаш е цимент.

Един ден екипът на Curiosity избрал скала за пробиване и я нарекли Voyageurs. Марсоходът е трябвало да вземе проби там, но апаратът не е успял да пробие скалата и пробиващото устройство е заседнало след няколко сантиметра.

В цялата история на мисия "Кюриосити" такъв проблем го сполетява за първи път, тъй като преди това всички скали, които той срещал, се поддавали на неговото пробиване. Възможно е в новата област скалите да са много по-твърди от тези, които марсоходът е посещавал преди това, но учените искат да знаят защо това е така."Може би тази твърдост е свързана с химията на водата в дадената местност?",  пита Марк Салваторе, един от учените от екипа на марсохода. - Или пък може тази твърдост да е причинена от циментиране, когато богатата на желязо вода е проникнала в утаечните скали?"

Във всеки случай новите факти ще помогнат на учените да разберат какъв е бил Марс преди милиони години, преди да се превърне в пустиня, дори в случай, че марсоходът не е успял да вземе проби.

Превод и редакция: БЛИЦ