Тримесечното полярно мече Фриц е новата атракция на зоопарк в Берлин и се готви да завладее сърцата на любителите на животни и в чужбина.

Пухкавото животинче е наследник на бялото мече Кнут, което преди няколко години се превърна във всеобщ любимец, след като беше изоставено от майка си и отглеждано от персонала на зоопарка. То обаче почина внезапно през 2011 г. от тумор на четиригодишна възраст.


Сега обаче зоологическата градина в Източен Берлин обяви, че най-новият и обитател – мечето, родено на 3 ноември, получава името Фриц, което се оказа фаворит в гласуване с над 10 000 предложения от целия свят.

Според директора на зоопарка Андреас Книйрим името е много подходящо.

„Много съм доволен от избора на име – това е кратко и симпатично име, което чуждестранните посетители ще запомнят лесно“, каза той.

Сега зоопаркът в Берлин, чийто хералдически символ е именно мечката, се надява, че малкият Фриц ще увеличи посещаемостта.

Кнут обаче не е забравен. Негова бронзова статуя краси входа на зоологическата градина в Западен Берлин, където той живя. Неговият принос към икономиката не е малък и надеждите Фриц да последва примера му са големи. Кнут спечели милиони евро от посещения в зоопарка и рекламни материали. В пика на своята слава той дори застана на корицата на списание „Венити Феър“, а ликът му беше поставен на пощенски марки.
Засега обаче малкият Фриц и неговите родители Тоня и Волдя, няма да се показват пред посетители поне до пролетта.

Полярната мечка, чийто хабитат става все по-застрашен от глобалното затопляне, влезе в списъка с уязвими животни на Международния съюз за запазване на природата. В същото време Европейският съюз планира да стимулира броя на мечките, чиято популация в дивата природа е около 26 000 животни.