НАСА разпространи видеозапис, на който се вижда как метеорит се врязва в Луната и предупреди, че Земята може да е следващата цел, съобщават „Дейли стар” и „Телеграф”. Впечатляващото видео показва как 40-килограмова космическа скала удря Луната със скорост 56 000 мили в час (над 90 000 км/ч) и предизвиква мощна експлозия.
Учените от космическата агенция на САЩ разпространиха клипа, за да илюстрират разрушителната сила, която един метеоритен удар би имал върху Земята. Макар скалата да е била със скромни размери – колкото куче от порода лабрадор, ефектът бил ужасяващ. Експлозията предизвикала светлинно излъчване с яркостта на звезда от четвърта величина. Мощността на удара била като на поражение от десет крилати ракети.
 

Инцидентът, който станал на 11 септември 2013 година в района на Морето на дъждовете, бил заснет от камера на НАСА. Учените от космическата агенция предупредиха, че този удар демонстрира опасността, на която човешката цивилизация е изложена поради все по-нарастващия риск от голям сблъсък.

„През последните осем години НАСА наблюдава Луната за признаци на експлозии, причинени от метеорити”, заяви говорител на агенцията. „Те току-що видяха най-голямата експлозия в историята на програмата. Светлинното излъчване бе 10 пъти по-ярко от всичко, което сме виждали досега. Който е гледал Луната в онзи момент, щеше да види експлозията дори без телескоп”. 
 

 ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ: МОЖЕ ЛИ "МАЙКАТА НА ТУНГУСКИЯ МЕТЕОРИТ" ДА УНИЩОЖИ ЗЕМЯТА