Жители на Нова Англия съобщиха, че вечерта на 20 октомври са чули странен, много силен звук, който разтърсвал къщи и тракал стъкла на прозорци за най-малко 12 секунди, предава Glasnews.bg.

Обсерватория към Харвардския университет записва звука, но той не е свързан с полет на самолет или силни пориви на вятъра. Ловецът на НЛО, известният физик Ави Льоб реши да разбере какво е това мистериозно явление и дали е свързано с неидентифициран летящ обект. В резултат той открил източника на силния рев.

Учени от Харвардския университет, използвайки своята обсерватория, записаха много силен звук в небето и в същото време получиха съобщения от местни жители, че този звук разтърсва къщите. Този звук беше чут и усетен от жители на няколко щата в североизточната част на САЩ вечерта на 20 октомври.

Според Ави Льоб, който съвсем наскоро сподели тази история, той се е заел с разследването на странния инцидент. Първото нещо, за което си помислил, като се има предвид нарастващото му търсене на извънземни, беше, че може би това е аномално неидентифицирано явление и че извънземните може да са използвали напредналата си технология на Земята.

Както показват данните, получени от обсерваторията, силният рев е продължил 12 секунди и е имало внезапно освобождаване на енергия, което е провокирало ударна вълна в атмосферата на планетата.

Льоб установи, че тази взривна вълна се движи със скорост от приблизително 340 m/s, докато се разпространява в радиус от приблизително 40 km от епицентъра на експлозията на неизвестен обект. Самото освобождаване на енергия е еквивалентно на 2,4 килотона TNT.

Льоб стига до извода, че този много силен звук, причинен от експлозия в атмосферата, няма нищо общо с НЛО и е природен феномен. Източникът на тътена се оказа експлозията на огромен метеорит, който изгоря в земната атмосфера и е част от метеорния поток Ориониди.

Източникът на тътена беше експлозията на огромен метеорит, който изгоря в земната атмосфера и беше част от метеорния поток Ориониди Снимка: Daily Mail

Според Льоб такива метеорити могат да експлодират с освобождаване на големи количества енергия, което води до ударна вълна и огромен рев.

Метеорният поток Ориониди е ежегодно явление, тъй като Земята преминава през този поток всеки ден, но пикът на активността на този поток настъпва на 21 октомври. Тази нощ на всеки час в небето се появяват 25 метеорита, горящи в атмосферата, оставяйки след себе си ярки ивици.

Метеорните потоци се състоят от отломки от комети, които са останали в космоса след приближаване до Слънцето. Тези отломки остават да кръжат около нашата звезда и Земята преминава през такива метеорни потоци всяка година. Що се отнася до метеорния поток Ориониди, той се състои от отломки от известната Халеева комета.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук